PEPINGEN - Opcentiemen worden niet verlaagd

PEPINGEN - Opcentiemen worden niet verlaagd

Gemeenteraad_2013
EP

 Op de jongste gemeenteraad in Pepingen hebben de fracties LvB – en de Nva een toegevoegd punt ingediend. Zij willen de opcentiemen verlagen. Het punt werd echter weggestemd.

Er werd voorgesteld om een principebeslissing te nemen.   Met name om opcentiemen op de onroerende voorheffing  ten bate van de gemeente te verminderen , zodoende dat de onroerende voorheffing dezelfde fiscale druk zou opleveren als in het aanslagjaar 2017 en bij voorkeur nog minder.

Het is immers zo dat het takenpakket van de provincies wordt afgeslankt en wordt doorgeschoven naar het Vlaams Gewest en naar de gemeenten.  De provincies krijgen bijgevolg ook minder inkomsten. Er gebeurt een gedeeltelijke integratie van de provinciale onroerende voorheffing in de Vlaamse basisheffing.  Deze belasting stijgt hiermee van 2,5 % naar 3,98 %

Daar de gemeentelijke opcentiemen worden geheven op de Vlaamse basisbelasting heeft dit ook tot gevolg dat onroerende voorheffing zal stijgen.

De overheid geeft dan de gemeente ook de raad om de nodige maatregelen te treffen om hun opcentiemen om te rekenen teneinde tenminste dezelfde fiscale druk te behouden, zo niet stijgt de fiscale druk.

Lvb en NV. A hebben daarom een toegevoegd punt op de gemeente agenda laten plaatsen, zodat de er een principebeslissing genomen wordt zodat in ieder geval de fiscale druk niet zou  vermeerderen. Bovendien zijn de LvB en de NV.A van mening dat er tegelijkertijd eens goed  onderzocht dient te worden of de gemeentelijke opcentiemen in Pepingen niet kunnen verminderd worden.

Eddy Timmerman: “Immers onder het huidig CD&V – SP;A bestuur worden er verschillende  investeringen en projecten doorgeschoven, afgeschaft of verminderd;   Er komt bijgevolg ruimte vrij om een vermindering door te voeren van de gemeentelijke opcentiemen, of om dit tenminste  eens goed te bestuderen en een beslissing te nemen Het is namelijk zo dat de studiekosten van de Sporthal, - die er momenteel niet komt – worden doorgeschoven naar 2019 (na de verkiezingen )hetgeen een belangrijke besparing is van ongeveer 365.000 euro Het project van de houtzagerij:  hier namen Cd&v en Peter Lacres in de gemeenteraad  van juli 2017 de principiele beslissing om deze te verkopen.  Hier komen dan ook belangrijke bedragen vrij, oa voor werken in uitvoering ( 1.800.000 euro ) en studiekosten  De bibliotheek in Bellingen: daar beslisten cd&v en peter lacres dat er geen herinrichting plaatsvindt. Ook hier komt ruimte vrij komt voor een eventuele verlaging van de opcentiemen. Tot slot , in de zoveelste doorschuif, werd de aankoop van een tractor ( 60.000 euro ) ook verschoven naar 2018. De gemeentelijke opcentiemen kunnen jaarlijks veranderd worden.  Het is dan ook tijd om de koe bij de horens te vatten en tenminste er voor te zorgen dat er geen verhoging komt,  of na studie een vermindering van de opcentiemen in Pepingen door te voeren”.

Lees ook https://editiepajot.com/regios/10/articles/55464

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 aug 2017
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 jul 2018
Godelieve Deschuyffeleer | 12 jul 2018
Devogeleer Emile | 09 jul 2018
Elsie De Greef | 07 jul 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2018
Sam Herremans | 04 jul 2018
Marc Sluys | 23 jun 2018

archief