PEPINGEN - De herbestemming van de kerken

C21

PEPINGEN - De herbestemming van de kerken

Kerk_pepingen
Foto Felix Merckx
 

 De Pepingse cultuurraad organiseert een informatieavond over het gevoelige thema: "de herbestemming van de kerken".  Er moet decretaal in samenspraak met de Bisschoppelijke overheden een lange termijnvisie over de toekomst van de parochiekerken  worden uitgetekend.  Deze informatieavond heeft plaats op woensdag 29 november om  19u in Kasteelklooster Terloo - Kareelstraat 21 in Bellingen

Kerken kunnen ontwijd worden, gesloten worden enz.  Dit is niet alleen in Pepingen zo maar in alle Vlaamse gemeenten.  De Pepingse kerken hebben elk een eigen specifiek verhaal als boodschappers uit het verleden. Zij typeren het dorpsgezicht in de verschillende deelgemeenten. Zij maken deel uit van de geschiedenis en bepalen mede de identiteit van de dorpen.  Ze vertellen het verhaal vande  religieuze geschiedenis en geven betekenis aan de leefomgeving.

Door de ontkerkelijking verliezen steeds meer kerken hun oorspronkelijke functie. Als de kerk haar deuren moet sluiten, is dat vaak een emotioneel proces. Telkens blijkt weer hoe belangrijk het gebouw voor de lokale gemeenschap is. De kerk met de toren is voor velen een herkenningsteken eneen plek van herinnering.

Het valt niet altijd mee een nieuwe bestemming te vinden voor een kerk. Kerkgebouwen zijn ook niet gebouwd als economisch goed. Ze zijn als het ware gestolde ideeën van geestelijk leven.

Het dagelijks bestuur van de cultuurraad wil het nadenken mede stimuleren hoe men het kerkelijk erfgoed kan herbestemmen met respect voor historie en architectuur?

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 nov 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief