Naar moderne kerkhoven, ook in PEPINGEN?

C21

Naar moderne kerkhoven, ook in PEPINGEN?

Kerkhof_pepingen
Foto Felix Merckx
 

 LVB-Lijst van de Burger Pepingen vraagt aan het huidige gemeentebestuur om een einde te maken aan de onverschilligheid inzake de Pepingse kerkhoven. Al meer dan een jaar is het wachten op de geplande ontruiming van een aantal graven. Spelen met de gevoelens van rouwende families, vindt LVB, en bovendien geen toonbeeld van een modern kerkhovenbeleid. Wij vroegen ook een reactie aan de huidige meerderheid (CD&V-Peter Lacres)

Al meer dan twee jaar vindt men in Pepingen aanplakbiljetten op de kerkhoven die aankondigen dat er bepaalde graven zullen ontruimd worden. Eddy Timmermans (LVB): “De betrokken families bereiden zich al meer dan een jaar voor op de ontruiming. Dat zo’n emotionele gebeurtenis onnodig uitgesteld wordt zonder communicatie, getuigt van zeer weinig respect.”

Veranderende noden
De beslissing om de graven te ontruimen, werd in 2015 al door LVB in het schepencollege genomen. Timmermans: "Onze kerkhoven zijn openbare plaatsen voor collectieve en individuele rouw, die met verve onderhouden worden door onze technische dienst. Iedere Pepingse burger moet er terecht kunnen om dierbaren te herdenken, en dit op de manier die de familie of de overledene zelf gepast acht. Die wensen en noden van rouwende families veranderen stilaan, en daarom namen we in 2015 al de eerste stappen naar een moderner kerkhovenbeleid. Een aantal graven, waarvan de concessies zijn verlopen, zouden worden ontruimd. Onze huidige infrastructuur is nl. nog niet aangepast aan o.a. het stijgende aantal crematies. De vrijgekomen ruimte zou dan ook gebruikt worden voor het inrichten van o.a. een strooiweide, kleinere grafkelders voor urnes en voor verdere ingroening. Zo’n proces is altijd delicaat en daarom werden de families met het nodige respect en ruim op voorhand op de hoogte gebracht. Zo heeft iedereen de kans om aandenkens te verwijderen. Vele graven liggen er nu dan ook ongemerkt bij.”

Gebrek aan politieke wil?
Dat de ontruiming een jaar na het verstrijken van de termijn nog steeds niet gebeurd is, is volgens LVB te wijten aan het gebrek aan politieke wil. Timmermans: “Vorig jaar kon bij het verstrijken van de afgesproken termijn geen aannemer aangesteld worden. Door de politieke blokkade die de CD&V-gemeenteraadsleden en schepen Lacres opwierpen in de gemeenteraad, werden alle agendapunten weggestemd of niet behandeld. Door de uitgavebeperking kon ook niet voldoende budget vrijgemaakt worden. Dit is een zoveelste voorbeeld van hoe de dienstverlening aan de bevolking werd aangetast en nog steeds wordt aangetast door die kunstmatige onbestuurbaarheid.”

“Het is jammer om te zien dat het nieuwe bestuur wel ambitieus is als het aankomt op mandaten voor zichzelf, maar bij effectieve dienstverlening vooral uitblinkt in onverschilligheid en verdere stilstand. De plannen zijn nochtans klaar en liggen al meer dan een jaar te wachten op uitvoering. De prioriteiten liggen blijkbaar bij andere prestigeprojecten.”

Stop de onverschilligheid
LVB – Lijst van de Burger wil in Pepingen nog verder gaan. TImmermans: “De strooiweides waren maar een eerste deel van onze plannen. Zo denken we ook aan een plaats voor de herdenkingsplaatjes van de ontruimde graven, of een gedenkteken op elk kerkhof voor zgn. ‘sterrenkindjes’, zodat ouders die een ongeboren kindje verliezen ook een tastbare plaats krijgen om te rouwen. Ook die mensen blijven nu in de kou staan. We vragen aan het nieuwe gemeentebestuur eenvoudigweg om de opgestarte plannen af te werken. De focus moet liggen op dienstverlening aan de Pepingse burgers en niet op ondemocratische prestigeprojecten. De gewenste ‘rust en stabiliteit’ mag niet verward worden met de huidige onverschilligheid. De Pepingse burgers verdienen een modern kerkhof

REACTIE
Het college neemt akte van de klacht van een burger betreffende het verwijderen van bepaalde graven op het kerkhof van Pepingen en beslist te antwoorden op basis van de onderstaande argumentatie.

Uit de interne bespreking van de problematiek blijkt dat de wettelijke procedure om graven te verwijderen afgerond was op 8/1/2016.

Vanaf die datum was het weghalen van de monumenten dus mogelijk. Er is echter geen wettelijke verplichting om dit onmiddellijk te doen er is ook geen noodzaak ( nog voldoende begraafcapaciteit) om dit dringend te doen.

Waarom de graven niet verwijderd werden in de periode 8/1/2016 tot 31/03/2017 is de verantwoordelijkheid van het vorig bestuur. Hun gebrek aan actie staat nergens genotuleerd of gemotiveerd.

Gelet op het feit dat deze opruiming gepland is met eigen personeel, gezien de beperkte kost ( enkel huur en afvoer containers)  en gezien er volgens de rekening 2016 nog ruime kredieten over waren is de problematiek van de onbestuurbaarheid geen excuus.

In de zomer 2017 heeft het huidige bestuur voorrang gegeven aan de activiteiten van de groendienst en de logistieke ondersteuning van het verenigingsleven.

Er wordt beslist om de voorziene opruiming te organiseren in de periode maart- mei 2018. Deze periode is normaal de kalmste voor de technische dienst.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief