Zowel Dravershof (PEPINGEN) als De Fazant (HALLE) zijn ambassadeur cum laude van Orval

C21

Zowel Dravershof (PEPINGEN) als De Fazant (HALLE) zijn ambassadeur cum laude van Orval

Dravershof
Ingezonden foto
 

 De brouwerij van Orval keerde het label van ambassadeur uit aan 367 brasseries, cafés en restaurants. Er zijn 273 Ambassadeur Orval in alle België, maar ook 22 in Frankrijk, 2 in Duitsland, 35 in Nederland, 8 in het Groothertogdom Luxemburg, 10 in Groot-Brittannië, 8 in Italië en 7 in USA. 20 cafés in België hebben het label ‘cum laude’. In het landelijke Pepingen heeft café ’t Dravershof de tittel van ambassadeur cum laude gekregen.  Ook café De Fazant in Halle kreeg dezelfde onderscheiding. Het zijn de enige cafés in Vlaams-Brabant die het label cum-laude mogen dragen

Om dit label te bemachtigen moeten zij het best beantwoorden aan de criteria aanwezigheid, service en competentie. De toekenning van deze onderscheiding gebeurt door een comité, waarin de brouwerij en onafhankelijke personen zetelen. In de zaak moet Orval een ereplaats krijgen.

De zaak wordt anoniem bezocht en verslag hierover gaat naar de brouwerij. Zo moeten de schenkers niet alleen Orval kunnen schenken maar moeten zij ook weten hoe er gebrouwen wordt en over de geschiedenis van de brouwerij.

Wij gingen even rond de tafel zitten met Kris De Vroede, uitbater van het Dravershof in Pepingen. Hij doet ook jaarlijks een actie met een trappistenbier voor het goede doel.

Kris staat er al 13 jaar achter de toog en heeft al tien jaar het label van ambassadeur van Orval.

“Ik heb 120 verschillende bieren in mijn zaak, waaronder alle trappisten die in België geschonken worden. Eerst was ik begonnen met verschillende geuzen en krieken en dan heb ik mijn kaart verder uitgebreid met trappistenbieren. Men moet zichzelf kandidaat stellen voor het label van ambassadeur te krijgen en wanneer men dat drie keer achter elkaar gekregen heeft mag men het label cum laude dragen”, zegt Kris ons.

Ondanks de schaarste die er enkele maanden was om Orval te bekomen heeft Kris steeds Orval kunnen schenken.

Momenteel is er terug wat meer Orval te krijgen in winkels en cafés. “Enkele jaren was het bij veel mensen een hype om veel Orval in de kelder te liggen hebben en dat is nu voorbij”, zegt Kris

GOED DOEL
Kris Devroede heeft een goed hart. Al enkele jaren verkoopt hij tijdens de maand mei een trappistenbier waarvan een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.  Voor zijn label van ambassadeur wil hij iets in de plaats doen.  In de maand mei passeren er dag en nacht bedevaarders die te voet naar Halle trekken en in het Dravershof een laatste bevoorrading nemen vooraleer de laatste kilometers van hun tocht aan te vatten. “En zij weten dat ik een trappist voor het goede doel verkoop, want bij de bestelling zeggen ze niet de naam van de trappist maar zij vragen gewoon een trappist voor het goede doel”, zegt een gelukkige Kris.

Hij verkoopt dan een trappistenbier, waarvan hij een deel schenkt aan een goed doel. In 2018 is dat voor het revalidatiecentrum Inkendaal. Spijtig mag hij voor deze actie geen Orval verkopen. De brouwerij Orval laat dat immers niet toe.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 dec 2017
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief