Belastingverlaging PEPINGEN: veel tromgeroffel om gemiddeld 17 euro

C21

Belastingverlaging PEPINGEN: veel tromgeroffel om gemiddeld 17 euro

Gemeenteraad_2013
EP

 Met een gecumuleerd kasresultaat van 907.965,74 euro en een autofinancieringsmarge van 930.183,85 euro einde 2016 heeft de gemeente Pepingen opnieuw financiële ruimte om te investeren in de komende jaren. De LVB-N-VA-fractie betreurt dat het huidige CD&V-gemeentebestuur vervalt in oude gewoontes en deze financiële ruimte opnieuw wil verspelen aan ondemocratische en ondoordachte maatregelen. Het huidige bestuur vergeet gemakkelijkheidshalve alle volgende generaties Pepingenaren en laat zich te makkelijk verleiden door populistische korte termijn beslissingen, met het oog op het verkiezingsjaar 2018.

Het kasresultaat en autofinancieringsmarge zijn uitzinnig hoog door twee trends ZEGT GEMEEN?TERAADSLID Eddy Timmerman: “Een goede-huisvaderbeleid inzake financiën onder het LVB-N-VA-bestuur, meerbepaald door het in toom houden van de exploitatie-uitgaven en een correcte inschatting van de exploitatie-ontvangsten en geringe investeringen, te wijten aan de complete stilstand die CD&V Pepingen gedurende 2 jaar aanhield door misbruik van haar ondemocratische meerderheid”

 Gedurende 2 jaar trachtte CD&V Pepingen de onbestuurbaarheid te bewijzen door budgetten, meerjarenplannen, rekeningen, aanwervingen en geplande investeringen, etc. niet goed te keuren, af te voeren of de raadzittingen niet bij te wonen. Dat alle Pepingenaren hiervan de gevolgen droegen (en nog dragen), had blijkbaar geen enkel belang.

Zodra de democratie via juridische weg omgeplooid werd in het eigen voordeel en de postjes terug in CD&V-handen waren, werden alle tegengehouden plannen bijna blindelings en met tempo goedgekeurd. Een zoveelste bewijs dat het niet om de visie ging, maar om de macht.

CD&V Pepingen en haar nieuwe meerderheid verlaagt de Aanvullende Personenbelasting (APB) nu van 7,8% naar 7,5%. Klinkt goed, maar achter de mooie titel schuilen foute prioriteiten die de Pepingenaren (na de stilstand) een tweede keer benadelen.

Allereerst is het effect van de belastingverlaging op de portemonnee van de Pepingenaar zeer beperkt. Het gaat gemiddeld om slechts 17 euro per inwoner per jaar. Een bijzonder beperkte inspanning dus om een plat-populistische belofte waar te maken. De 75.000 euro per jaar die daardoor niet terechtkomt in de gemeentekas, vertegenwoordigt slechts ¼ van de meeropbrengst die de gemeente realiseerde door de verhoging van de opcentiemen op onroerende voorheffing (OVV) – waartoe het LVB-N-VA-bestuur einde 2013 verplicht was om alle doorgeschoven facturen uit de vorige legislatuur te betalen. Deze minieme verlaging met veel tromgeroffel voorstellen als een godsgeschenk, getuigt voor LVB-N-VA van een diep misprijzen voor en onderschatting van het gezonde verstand bij alle Pepingse burgers.

Eddy Timmerman: “LVB-N-VA past voor deze kortetermijnvisie, waarbij de Pepingse burgers beschouwd worden als kiesvee dat eender wat kan opgelepeld worden zonder nadenken, in een poging om 2 jaar obstructie te doen vergeten. In de huidige financiële situatie had LVB-N-VA een veel hogere belastingverlaging verwacht. Zeker omdat het huidige bestuur alle kosten oprekt en doorspeelt aan volgende generaties. De investering van 2 miljoen euro voor het project Houtzagerij wordt via creatieve boekhouding gespreid over een periode van 25 jaar. Prioritaire en broodnodige investeringen worden slechts half uitgevoerd. De technische dienst krijgt slechts met mondjesmaat nieuw en beter materiaal, wat een regelrechte besparing is op dienstverlening aan de bevolking. Hoewel zo’n 80% van de investeringskosten voor fietspaden wordt gesubsidieerd, zal de Pepingenaar toch moeten wachten tot einde 2019, begin 2020 moeten wachten op de inhuldiging van een niet-aansluitend (en daarom onveilig) fietspad Hoesnaek-HuttestraatVoor de invulling van het project Houtzagerij – waarvoor 55% van de Pepingse bevolking ‘neen’ stemde – wordt wel ruimte vrijgemaakt. Voorlopig blijft de visie daar hangen bij een project bibliotheek – dienst vrije tijd – onthaalbalie”.

 LVB-N-VA is van mening dat hier werkelijk geld over de balk wordt gegooid. Ten eerste heeft men al een perfect functionerende en goed uitgeruste bib in Bellingen. Ten tweede sluit het huidige bestuur de ogen voor een nieuwe werkelijkheid, nl. het effect van de digitalisering. CD&V Pepingen wil een nieuwe, klassieke bib neerpoten in de Houtzagerij, waarmee ze blind zijn voor de nieuwe manier waarop er vandaag omgegaan wordt met lezen en informatie vergaren. De huidige bib in Bellingen hieraan aanpassen, is een veel doordachtere en minder dure investering.

Geen enkele goede huisvader of –moeder zou een dergelijke overbodige investering doen in een privé-huishouden. In plaats van gemeenschapsgeld langs ramen en deuren weg te gooien, moet er gekozen worden voor een nuttige en billijke invulling van het project Houtzagerij. Het algemeen belang van de Pepingenaren moet voorop staan, niet de prestige. Jammer genoeg legt het huidige bestuur de prioriteit vooral bij de prestigepolitiek. Daarmee blijft CD&V Pepingen slechts trouw aan één belofte, en dat is het miskennen van de democratie in Pepingen en het negeren van het algemeen belang van de Pepingenaar. In die zin zetten zij hun consistente afbraakpolitiek van de voorbije 2 jaar verder.

REACTIE

Over dit alles hebben wij een reactie gevraagd aan de huidige CD&V- Peter Lacres gevraagd

Burgemeester Decrick: “Onze ploeg heeft orde op zaken gesteld in de financiën. Sinds jaren werkte Pepingen met een laattijdige of zelfs zonder begroting. Nu zijn we keurig op tijd en hebben we een goedgekeurde begroting ( zoals het hoort) Wij hebben op 9 maand tevens een structuur uitgebouwd met een eigen ontvanger en alle achterstallige rekeningen werden weggewerkt. Na grondige analyse van de cijfers blijkt een significante daling van de belasting mogelijk.  Deze daling brengt het financieel evenwicht van de gemeente niet in het gedrang. Onze ploeg doet de belasting dalen van 7,8 naar 7,5 % De vorige ploeg die de belastingen in 2014 met 250.000 euro (!) verhoogde schaamt zich niet om onze verlaging in het belachelijke te trekken”.

In het dossier van de Zagerij is het standpunt van de huidige meerderheid  eenvoudig en duidelijk. “In 2012 was het dossier voor een verbouwing voor eigen rekening klaar ( plannen, bouwvergunning, budget. De vorige meerderheid  heeft op 4 jaar tijd het dossier op de lange baan geschoven. De bouwvergunning is vervallen en de kinderopvang is vandaag gehuisvest in een toestand die niet meer conform de normen van vandaag. Onze oplossing via Infano is een waardig alternatief om vooruit te gaan.Een deel huren van Infano kost merkelijk minder dan bouwen voor eigen rekening”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 dec 2017
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief