Gemeente PEPINGEN stelt oplossing voor waterzuivering opnieuw uit

C21

Gemeente PEPINGEN stelt oplossing voor waterzuivering opnieuw uit

Waterzuivering_heikruis_-_zicht_naar_neerstraat
 
Waterzuivering_heikruis_-_zicht_naar_neerstraat
 

 In Pepingen werd op de extra gemeenteraad gevraagd om een standpunt in te nemen over de locaties van 2 waterzuiveringsinstallaties. In dit lang aanslepende dossier ijverde LVB – Lijst van de Burger in Pepingen al van bij het begin voor de wettelijk verplichte waterzuivering, omwille van het gunstige effect op het milieu en bevolking. De fractie is dan ook tevreden dat de locatie in Heikruis aanvaard werd, zoals het LVB-N-VA-bestuur dit in het begin van de legislatuur uittekenden. De huidige ontwerpteksten kregen op vraag van LVB nog een verdere verduidelijking mee.

Eddy Timmermans, gemeenteraadslid voor LVB – Lijst van de Burger: “Onze fractie is alleszins blij dat gemeente Pepingen eindelijk vooruitgang kan optekenen in een deel van dit dossier. De Vlaamse Milieumaatschappij merkte vorig jaar terecht op dat Pepingen op vlak van waterzuivering bij de slechtste leerlingen van de Vlaamse klas hoort. Met deze aanvaarding kunnen we het percentage van gezuiverd water op korte termijn eindelijk van de nullijn wegkrijgen.”

Opnieuw blokkering dossier Bellingen
De tweede geselecteerde locatie in Bellingen kreeg echter een volledig negatief advies. Totaal onbegrijpelijk, vindt gemeenteraadslid Greta Cochez: “Opnieuw moeten we vaststellen dat alleen de LVB-N-VA-fractie grondige vooruitgang in dit dossier wil. Het is jammer dat het gemeentebestuur een onnodige bocht van 180° maakt voor de locatie in Bellingen, waar ze een reeds goedgekeurde locatie nu toch een negatief advies geven. Waarom toch die tijd- en geldverspilling door steeds oude, afgekeurde locaties te blijven onderzoeken? Hetzelfde bestuur kon of durfde tijdens de legislatuur 2006-2012 al geen keuze maken, met de huidige achterstand tot gevolg. Door nu opnieuw te beslissen om vooral niét te beslissen, wordt dit dossier minstens 5 jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Bovendien loopt Pepingen nu het reële risico dat een hogere instantie de locatie kiest – zonder dat er inspraak mogelijk is van het gemeentebestuur of de bevolking. Dat scenario willen we met LVB koste wat kost vermijden.”

Milieuzorg moet uit het slop
Greta Cochez: “We vragen ons af waarom het gemeentebestuur nalaat om de zorg voor het milieu in de juiste richting te leiden, zoals die door de bevolking én de regering gevraagd wordt. Dit dossier zat al in het slop onder het vorige CD&V-bewind en opnieuw wordt het vertraagd. De voordelen van waterzuivering zijn nochtans bewezen en bovendien wettelijk verplicht. Het huidige gemeentebestuur moet beseffen dat er over de hele lijn goed bestuur nodig is en niet alleen voor de fotogenieke dossiers. LVB – Lijst van de Burger bewees in deze legislatuur al dat het mogelijk is om een locatie te vinden met draagvlak bij de bevolking. Dat kan met de nodige realiteitszin, met juiste informatie en met ruimte voor inspraak en participatie. Het wordt nu pijnlijk duidelijk dat er geen meter vooruitgang mogelijk is in Pepingen met een gemeentebestuur dat continu bang is om stemmen te verliezen, dat terugdeinst voor echt overleg met haar bevolking en dat bewust verwarring zaait. LVB wil vanaf 2019 de focus opnieuw leggen op slimme toekomstmaatregelen, in het voordeel van milieu én bevolking.”

REACTIE burgemeester Decrick
Voor de zuivering van het afvalwater voorziet Aquafin voor Pepingen de inplanting van twee KWZI’s, één in Heikruis en één in Bellingen.

Door de onbestuurbaarheid is de besluitvorming daarover de laatste 5 jaar buiten de gemeenteraad verlopen.

Om de democratische spelregels terug in ere te herstellen werd de inplanting van beide zuiveringstation op de jongste gemeenteraad ten gronde besproken.

KWZI Heikruis
De KWZI Heikruis werd voorzien in de Mortagnestraat vlakbij de Neerstraat. Dit inplantingsvoorstel werd door aanpalende buren met veel verantwoordelijkheidszin ontvangen. Er ontstond de jongste tijd wel ongerustheid omdat Aquafin verschillende technische fiches liet circuleren.

Na een overleg met de onmiddellijke aangelanden werd een consensus bereikt om de inplanting van de technische installaties precies aan te duiden, de lasten zo beperkt mogelijk te behouden en ze ook billijk te verdelen.

Dit standpunt werd unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd, zodat we kunnen hopen dat dit dossier op de goede baan zit.

KWZI Bellingen
Voor Bellingen kan de meerderheid de inplanting in de Kareelstraat niet goedkeuren. De inplanting in de Kareelstraat zou komen rechtover de school Spring in t’Veld van Bellingen met 150 leerlingen vlakbij het ontmoetingscentrum Terloo en vlak naast het orthopedagogisch centrum met 60 jongeren.

De verkeerssituatie is bij het begin en het einde van de school nu reeds kritisch.

Bovendien is de Kareelstraat recent volledig heraangelegd met riolering volgens het gescheiden stelsel.

Voor alle duidelijkheid is ook een vorige denkpiste in de Kriekelaerestraat  niet aanvaardbaar. De gemeente herhaalt zijn voorstel voor een inplanting in de ruilverkavelingsbaan achter hoeve Terkammen en staat ook open voor de bespreking van andere alternatieven.

Dit standpunt werd  door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

 

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 feb 2018
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief