PEPINGEN - Restauratie kerk

C21

PEPINGEN - Restauratie kerk

Img_0507
 
Dsc01131
 


Op initiatief van het gemeentebestuur verstrekte architect Herman Cornelis van Pajo Plan tijdens een bijzondere buurtbabbel meer informatie nopens de voorgenomen restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Bellingen.

De vroegere abdijkerk, opgetrokken in Henegouwse gotiek, dateert van 1623 en werd erkend als monument in 1943. Eind vorig jaar keurden zowel de kerkraad als de gemeenteraad het restauratiedossier goed. Het dossier sleepte aan van begin de jaren 90.
 
De kosten voor de restauratie worden geraamd op nagenoeg 1,7 miljoen euro, waarvan het Vlaams Gewest en de provincie voor ruim 80% subsidies aanleveren.
 
Bij de restauratie zal een bijzondere aandacht gaan naar het inkomportaal, het houten altaar, de ramen, de muurschildering, de kruisweg, de orgelballustrade, de gewelven, het koorgestoelte, de punttoren en de kerkhofmuur. De kerk wordt eveneens uitgerust met verwarming en sanitair.
 
Het restauratiedossier kent thans zijn verder administratief verloop waarvan de looptiojd wordt ingeschat op een drietal jaar. Om daadwerkelijk over de subsidies te kunnen beschikken dient het dossier op de programmatielijst van het Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening te belanden. “De Minister heeft alleszins een algemene inhaalbeweging voor restauratiewerken aan kerkelijke goederen vooropgesteld waardoor het dossier onder een gelukkig gesternte komt te vallen”, aldus een optimistische architect Herman Cornelis.
 
Als alles naar wens verloopt zouden de restauratiewerken kunnen starten in 2011. Het gemeentebestuur heeft alleszins de nodige kredieten in de meerjarenplanning 2008-2013 opgenomen.             
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2008
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2022
Marc Sluys | 21 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021

archief