PEPINGEN - Komen Dorpsfeesten Bogaarden in het gedrang ?

C21

PEPINGEN - Komen Dorpsfeesten Bogaarden in het gedrang ?

Editiepajot_logo_bogaarden_01
Repro EP.
 

Komen de Dorpsfeesten van Bogaarden in het gedrang ?. Dat zou wel eens kunnen als er niet dadelijk nieuw en jong bloed gevonden wordt voor de organisatie ervan.
Op een vergadering met de verenigingen van Bogaarden stelde voorzitter Dirk Paridaens de vraag: “hoe kunnen wij verder met de feesten als er niet meer hulp komt ?; Gelooft de jeugd nog wel in onze feesten en willen zij hun steentje bijdragen ?”

Oud voorzitter Jan Vandersteen ging nog een stapje verder en vroeg zich luidop af of het niet beter is te stoppen met de organisatie van de feesten. Hij opperde dat de verenigingen blijkbaar de financiële steun niet meer nodig hebben wat de organisatie van de dorpsfeesten ook niet meer nodig maakt.

Volgens Jan Vandersteen is de link met de verenigingen en de jeugd essentieel voor een toekomstige organisatie van de Dorpsfeesten. Hij opperde dat de organisatie dringend nood heeft aan zeven nieuwe meewerkende bestuursleden zoniet zou hij liever de stekker uittrekken.

Anderen stelden dat het zonde zou zijn dat aan een prachtige traditie zoals de Dorpsfeesten een einde zou komen. Er werd beslist om dringend op zoek te gaan naar nieuw bloed, zowel binnen als buiten de bestaande verenigingen. Alles moet worden ingezet om deze prachttraditie niet verloren te laten gaan al dan niet onder een andere vorm.

De vergadering besloot om op donderdag 12 maart om 20.30 opnieuw samen te komen en iedereen uit te nodigen om samen verder na te denken over de toekomst van de feesten.

Een warme oproep wordt gedaan aan iedereen en meer specifiek aan de verenigingen en aan de jeugd om samen de toekomst van de Dorpsfeesten te verzekeren.

Jan Vandersteen: “Iedereen heeft prachtige herinneringen aan de dorpsfeesten en misschien is het tijd om iets terug te doen en een steentje bij te dragen zodat de volgende generatie ook nog mooie momenten mag beleven op de zomerfeesten”.

VERWEZENLIJKT
De Dorpsfeesten hebben veel verwezenlijkt in één van de kleinste dorpen van het Pajottenland.
30 jaar geleden zijn de Dorpsfeesten ontstaan met een voetbalmatch tussen de Bolhoeden en de Klakken. Er werd voor het eerst een openlucht-TD georganiseerd, een primeur voor de streek. Al snel was het bier uitgeput en werd de voorraad van de café’s aangesproken. Ook de jogging zag het licht en 500 lopers maakten de wegen van Bogaarden onveilig. Een eigen volksdansgroep werd boven het doopfont gehouden. Het Dorpscomité organiseert de eerste jaarmarkt en voorziet vervolgens het jaarmarktcomité van het nodige startkapitaal. Tijdens de volgende jaren werden veel verfrissende en vernieuwende activiteiten ontwikkeld zoals een wielerwedstrijd, een mountainbiketocht...

Iedereen kent zeker reus buum en zijn vrouwtje Dame Jeane die later het leven schonk aan zeven reusjes die onder veel volksbelangstelling werden ingeschreven in het gemeenteregister. De kinderen konden hun hart ophalen op de springkastelen en tijdens de shows van Pippo en Pippette. Ondertussen konden de ouders verpozen en genieten van het eigen gebrouwen bier “Bumke”. ’s Avonds werd er stevig op los gedanst, op onder andere het gezang van Helmut Lotti, 2 fabiola,...

De zondag werd steeds ingezet met een openluchtmis en afgesloten met een prachtig gratis vuurwerk. Gratis wordt een statement dat men zoveel mogelijk doortrekt in het volledige gebeuren met als apotheose een gratis gezinsavond voor het dorp en zijn medewerkers. Niet één maal maar tot drie maal toe.

Langzamerhand werd Bogaarden ook een culinaire trekpleister waarbij mosselen de hoofdprijs wegkaapten. Meer dan één ton mosselen gaan elk jaar over de toog, samen met 120 kg pensen. Ze worden de belangrijkste inkomstenbron van de feesten. De helpende verenigingen plukken hier de vruchten van. Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat er doorheen de jaren meer dan 150.000€ naar het verenigingsleven vloeide.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief