Vlindervriendelijke beplanting van centrum PEPINGEN

Vlindervriendelijke beplanting van centrum PEPINGEN

Bruin_blauwtje
Bruin blauwtje mogelijk binnenkort te zien. Foto Ingezonden
 

orig jaar werd de steenweg in centrum Pepingen heraangelegd door de Vlaamse overheid. Enkele plantvakken op de middenberm en langs de baan raakten niet ingevuld. Gemeente Pepingen greep haar kans en vroeg aan Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei om er samen werk van te maken. Doelstelling: het centrum van Pepingen aantrekkelijker en natuurlijker inrichten. Er werd een beplantingsplan uitgetekend en de voorbije weken zijn honderden haagplantjes en bloemen de grond in gegaan. Bij de keuze hiervan is extra aandacht gegeven aan nectarplanten en streekeigen haagplanten ten voordele van vlinders en andere insecten.


Pepingen ontpopt zich met de beplanting in het centrum als een echte vlindergemeente. Enkele jaren geleden werd al samengewerkt met het Regionaal Landschap en de Natuurpunt-vlinderwerkgroep Thecla voor de aanleg van de eerste - en voorlopige enige - vlindertuin in het Pajottenland op een perceel naast het containerpark. De gemeente heeft ook een ambitieus biodiversiteitsproject ingediend bij de provincie om nauwer samen te werken met inwoners, scholen, verenigingen, fruitkwekers en Natuurpunt rond het thema vlinders (nog geen nieuws of al dan niet goedkeuring). Een aantal gemeentelijke bermen worden vlindervriendelijk beheerd en in augustus staat het regionale festival van klassieke muziek en natuur ‘Weg van Klassiek’ helemaal in thema vlinders met een concert en vlinderwandeling in Bellingen.

Elke gemeente in Vlaams-Brabant past haar natuurbeleid in de provinciale campagne Koesterburen met specifieke dieren als mascotte. Voor Pepingen zijn dit onder andere het Bruin Blauwtje en de Sleedoornpage, twee vlinders die nog voorkomen in de gemeente en die baat hebben bij meer hagen, struiken en andere kleine natuurlijke landschapselementen. De aanplant in Pepingen werd uitgevoerd via sociale economiebedrijf ProNatura met ondersteuning van provincie Vlaams-Brabant (intergemeentelijke natuur- en landschapsteams en terreinmiddelen van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei).

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 11 okt 2018
Sam Herremans | 11 okt 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Elsie De Greef | 17 sep 2018
Devogeleer Emile | 14 sep 2018

archief