Gemeente PEPINGEN ondertekent charter “Een bibliotheek voor iedereen”

Gemeente PEPINGEN ondertekent charter “Een bibliotheek voor iedereen”

Ondertekeningcharter
Peter en Luc ondertekenen charter. Foto Ingezonden
 
Bibvooriedereen_lw
 

Voor de vakantie besliste het schepencollege van Pepingen om het charter “Een bibliotheek voor iedereen” te ondertekenen. Door het charter te onderschrijven, geeft het gemeentebestuur een krachtig signaal en erkent deze de belangrijke functie die een bibliotheek in de gemeente vervult.

Het college vindt het belangrijk dat het nieuwe gemeentebestuur in 2019 blijft investeren in de bibliotheek. Sinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. De besturen zijn vrij en bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen.

Het gemeentebestuur gaat er vanuit dat de bibliotheek een basisdienst blijft waarop elke burger recht heeft. De bib biedt een veilige en toegankelijke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met allerlei projecten en initiatieven stimuleert ze kenniscreatie en kennisuitwisseling. Bibliotheken werken aan leesbevordering en stimuleren leesplezier bij jong en oud. Ze werken aan informatievaardigheden en mediawijsheid. Iedereen kan er terecht, van jongeren tot senioren, van vluchtelingen tot mensen in armoede. Zo werken bibliotheken mee aan een maatschappij waarin iedereen volwaardig kan participeren. Bibliotheken zijn, zeker in deze multimediale tijden, van onschatbare waarde. Dit draagt bij aan een warme en duurzame samenleving met oog voor kennis, innovatie en ontmoeting. Een samenleving waarin plaats is voor iedereen!

Door de ondertekening zet het gemeentebestuur de beslissing om de bibliotheek te huisvesten in het centrum kracht bij. De bib mag geen eiland zijn, maar moet mee haar rol spelen in het brede gemeentelijk beleid en de spil worden van het lokale cultuurbeleid. De bib moet een “open” cultuurhuis worden. De centrale ligging en de vlotte bereikbaarheid zijn belangrijke troeven voor de bib. Daarom opteert het gemeentebestuur voor een nieuwe, moderne bib in het centraal dienstverleningscentrum dat het gemeentehuis en de Zagerij samen zullen vormen.

Pepingen gaat voor een "bib voor iedereen"

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2018
Marc Sluys
Foto Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 10 dec 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 27 nov 2019
Roger Swalens | 27 nov 2019
Roger Swalens | 27 nov 2019
Devogeleer Emile | 15 nov 2019

archief