PEPINGEN - Moet gemeente privé zalen meer steunen?

PEPINGEN - Moet gemeente privé zalen meer steunen?

Polyvalentezaalpepingen
Volgens CD&V Pepingen verdienen de niet-gemeentelijke zalen in de verschillende deelgemeenten meer gemeentelijke steun
 
Terloobellingen
 
Parochiehuiselingen
 
Zaaltjebeert
 

 

De gemeente Pepingen sloot tussen 2007 en 2010 gebruikersovereenkomsten af met de eigenaars van de niet-gemeentelijke zalen ’t Zaaltje in Beert, Parochiehuis in Elingen, Polyvalente zaal in Pepingen en het ontmoetingscentrum Ter Loo in Bellingen.   Volgens CD&V is  nu het moment aangebroken om de gemeentelijke steun aan die zalen te verhogen. De meerderheid beslist evenwel om alles voorlopig bij het oude te laten.

 Door deze overeenkomsten kunnen de lokale verenigingen gratis gebruik maken van deze zalen voor alle niet-commerciële activiteiten zoals vergaderingen, bijeenkomsten, kooklessen, stages of repetities. Hierdoor kreeg het Pepingense verenigingsleven meer ademruimte. De zalen worden nu ook vaker gebruikt en het aantal niet-commerciële activiteiten neemt toe. 

De energiekosten van de verschillende locaties stijgen jaarlijks spectaculair. Verder drijven investeringen, om te voldoen aan bepaalde vereisten inzake comfort, de kosten voor de zalen op. Dat deze kosten hoog kunnen oplopen blijkt uit de enorm verhoogde budgetten die het bestuur heeft voorzien voor het onderhoud van de eigen-gemeentelijke zalen.

 Aangezien de vergoedingen sinds de goedkeuring nooit aangepast werden, stelde de CD&V-fractie tijdens de gemeenteraad van 24 september 2019 voor om in 2020 de gebruiksvergoedingen te verhogen. Dat gebeurde in overleg met de verschillende beheerders. Verder stelde de CD&V voor om vanaf 2021 de gebruikersvergoedingen jaarlijks aan te passen, volgens de index van de consumptieprijzen.

 De aanwezige oppositie was het voorstel genegen, maar de LVB gemeenteraadsleden stemden tegen het toegevoegde punt. De meerderheid vond de tijd nog niet rijp om deze verhoging toe te kennen. De huidige situatie is volgens CD&V voor de uitbaters niet meer houdbaar. De partij vreest dat  de goede werking van de vele vrijwilligersverenigingen hierdoor op termijn in het gedrang komt.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 02 feb 2020
Sam Herremans | 27 nov 2019

archief