PEPINGEN - Pajottenland stinkend putje van Vlaanderen

PEPINGEN - Pajottenland stinkend putje van Vlaanderen

Stinkende_beek_in_pajottenland
Het Pajottenland heeft een grote achterstand op het vlak van riolering. Groen! vraagt maatregelen.
 

Naar aanleiding van de discussie over waterzuivering tijdens de jongste  gemeenteraad in Pepingen, vraagt Groen Pajottenland aandacht voor dit thema in al onze gemeenten. Het Pajottenland is immers het 'stinkend putteke' van Vlaanderen. Onze gemeenten hinken heel erg achterop wat betreft aansluiting van woningen op riolering en op effectieve waterzuivering. Bij een gemiddelde Vlaamse gemeente is de rioleringsgraad 87%, in het Pajottenland gemiddeld amper 65%.

 Pepingen is slechtste leerling van de klas met amper 24% van de woningen aangesloten op riolering. Erger nog, in Pepingen is nog enkele geen waterzuivering actief dus zelfs de woningen die riolering hebben lozen via de riool gewoon in de natuur. Jawel, anno 2019 is de zuiveringsgraad in Pepingen een schandelijke 0%. Het is dus heel belangrijk dat in Pepingen eindelijk gestart wordt met concrete plannen voor waterzuivering in Bellingen en elders.

 Groen Pajottenland dringt aan om hier in de hele regio effectief werk van te maken. Uiteraard zijn er hindernissen te overwinnen qua financiering, afgelegen bewoning en overtuigen van inwoners. Maar dit geldt ook voor andere regio's dus kan niet ingeroepen worden als excuus voor de achterstand van het Pajottenland. Nog maar enkele generaties geleden was het vanzelfsprekend om van beken en bronnen te drinken. Mensen konden bij warm weer zonder risico's verkoeling zoeken in de Mark, Zenne, Dender en beken en poelen van het Pajottenland die nog vol beekvissen en amfibieën zaten.

 In Lennik wordt de komende jaren met twee concrete projecten (Hunselberg en Neerbusingen) ingezet op betere waterkwaliteit. Met de werken aan Schapenstraat en aan de Gustaaf Vandersteenstraat wordt de Lennikse zuiveringsgraad ook substantieel opgekrikt. Ook in andere gemeenten worden af en toe stappen gezet, maar het zou veel ambitieuzer moeten om onze achterstand in te halen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief