PEPINGEN - “Ik wil mensen aan het wandelen krijgen”

PEPINGEN - “Ik wil mensen aan het wandelen krijgen”

Dsc_0282
Inne Debusscher is vlinderliefhebber
 
Pepingen doet haar naam Vlindergemeente alle eer aan. Nieuwe inwoners krijgen een geboorte- of nieuwkomerspakket in het teken van vlinders, je kan er proeven van vlinderijs, maar je kan er vooral heel wat vlindervriendelijke plekjes bewonderen.  Binnenkort kan dit zelfs met een uitgestippelde vlinderwandeling. Deze wordt ingewandeld op 24 mei 2020. Inne Debusscher draagt de natuur een warm hart toe en omarmt deze initiatieven met plezier. Een gesprek met een enthousiaste natuurliefhebber.
 
Ik ontmoet Inne Debusscher op een regenachtige dag in Pepingen. Even dachten we de stapschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan, maar een pijnlijke knie heeft ons doen beslissen het te laten voor wat het is. Dus installeer ik me op de sofa, geniet ik van een kopje koffie en kom ik van deze enthousiaste vrouw alles te weten over haar liefde voor natuur en vlinders.
 
Je hebt de cursus Natuurverkenner van Natuurpunt gevolgd. Waarom?
Elk jaar organiseren we vanuit de hogeschool Odisee, waar ik werk, een trektocht met onze studenten lichamelijke opvoeding. Tijdens deze tocht in de natuur hebben de studenten de kans om een week lang aandacht te schenken aan een sportieve en gezonde levensstijl. Ze ontdekken welke planten eetbaar zijn en welke niet en leren de natuur te respecteren. Vermits ik ook veel interesse heb in natuur, suggereerde een collega me om zelf het stukje over de planten en de biotische index voor mijn rekening te nemen. Toen ik in Info Pepingen een aankondiging zag voor de cursus Natuurverkenner van Natuurpunt, heb ik me samen met mijn man ingeschreven. En we werden niet teleurgesteld. Nu kan ik met een rugzak aan kennis de trektocht van de studenten begeleiden.
 
Heb je je interesse voor natuur van thuis meegekregen?
Ja, we waren fervente wandelaars en mijn vader had een voorliefde voor natuur en gaf ons dit ook mee. Wij geven dit ook door aan onze kinderen. We leren hen hun ogen te openen in de natuur want er is zoveel boeiends te zien.
 
Je bent ook specifiek bezig met vlinders …
Tijdens de Roefeldag - een jaarlijks evenement waar kinderen de bedrijfswereld ontdekken achter de schermen - heb ik vorig jaar kinderen geanimeerd in de Pepingse vlindertuin. Daarna werd ik gevraagd de Vlinderwandeling, een onderdeel van de Taalgrenswandeling van de Halfoogstvrienden Bellingen, te begeleiden voor kinderen. Dat was enorm fijn. Toen er later een papa naar mij kwam en zei dat zijn kind hem wees op een sleedoornpage, besefte ik dat ik geslaagd was in mijn opzet.
 
Nu komt er een permanente Vlinderwandeling. Kun je hier iets meer over vertellen?
De Vlinderwandeling is een initiatief van Natuurpunt Pepingen en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Het is een lus langs de vele vlinderplekjes die Pepingen rijk is. Denk maar aan de pastorietuin, de geboorteboomgaard, de vlindertuin …. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat de pastorietuin publiek toegankelijk is. Ik wil meer mensen aan het wandelen krijgen en vooral langs trage wegen. Als ze dan ook nog wat bijleren over vlinders is dat zeer mooi meegenomen.
 
Pepingen kreeg de titel Vlindergemeente. Terecht?
Ik vind van wel, want hier wordt veel ingezet op vlinders. Denk bijvoorbeeld maar aan aangepast maaibeheer en het inzaaien van een deeltje vlindervriendelijke pastorietuin. Vlinders zijn uitermate belangrijk voor de bestuiving. Het gaat niet goed met de insecten in het algemeen en wanneer we het over insecten hebben, dan trekken veel mensen hun neus op. Maar als je er meer over leert, dan zie je hoe prachtig ze zijn. En dan hebben de vlinders - met hun aantrekkelijke kleuren - natuurlijk een streepje voor. Hoe meer aandacht er gevestigd wordt op vlinders, hoe meer we er ook gaan zien en hoe meer we de verschillen opmerken. Dat is boeiend.
 
Welke vlinder geniet jouw voorkeur?
De sleedoornpage en het bruinblauwtje, twee koesterburen van Pepingen trouwens. Die zijn prachtig. Ook de gehakkelde aurelia. Als kind had ik steeds medelijden met dat vlindertje omdat ik dacht dat die ergens tussen gezeten had (lacht). In onze tuin spot ik er veel van.

Officiële inwandeling op 24 mei om 10u aan de Vlindertuin in Pepingen.
 
(Uit Pajot Zenne magazine, lente 2020)
 
Wil je nog meer te weten komen over de Vlinderwandeling? Dit kan hier digitaal of rep je naar één van de 450 verdeelpunten in je regio.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mrt 2020
PenZine
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 12 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 22 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020

archief