BELLINGEN - Lieven Schrever is niet meer: een veelzijdig virtuoos

BELLINGEN - Lieven Schrever is niet meer: een veelzijdig virtuoos

Foto_crop2
Na een dringende en zware heelkundige ingreep is Lieven Schrever (Geraardsbergen °1940) vorige zaterdag in het ziekenhuis van Halle overleden. De uitvaartplechtigheid vindt in beperkte kring plaats op maandag 15 juni om 10 uur in de Onze-Lievevrouwkerk, Cantimpréstraat in Bellingen. Hij laat een echtgenote, twee kinderen en vijf kleinkinderen na.
In de jaren '70 bouwden Lieven met zijn vrouw Rita een huisje in Bellingen en werd er, eerder dan je zou denken, een echte Pajot. Hij werd spelend lid van het lokaal toneelgezelschap "Cantimpré" waar zijn echtgenote Rita ook deel van uitmaakte. Na haar pensionering deed Rita vrijwilligerswerk in de plaatselijke bibliotheek van Pepingen en samen werden ze lid van de lokale wandelclub en andere lokale groepen. Lieven was ook stichter en jarenlang voorzitter van de 'Koperen Passer'.
Zijn broer Albert Schrever uit Geraardsbergen geeft hieronder een beeld weer van zijn broer Lieven. "Lieven is steeds een 'boom van een vent' en een 'handige Harry' geweest: hij stond ook altijd klaar om zijn kinderen, familieleden en vrienden te helpen: hij kon allerlei bouwsels slopen en weer opbouwen, meubels maken, allerhande herstellingen uitvoeren", zegt zijn broer Albert Schrever stil.
 
Geïnspireerd door zijn vader, meester-drukker, koos Lieven voor een hogere opleiding Grafische Kunsten in de KOLVO, het latere HIGRO in Gent. Daar kwam zijn plastisch talent spoedig tot ontwikkeling: de talrijke affiches en gedrukte ontwerpen, vaak met kalligrafische teksten, zijn daar het bewijs van. Ook de fraaie nieuwjaarskaart in zeefdruk kwam in omloop. Voor het eerst in zijn geschiedenis beleefde Geraardsbergen op 11 september 1960 een historische stoet, georganiseerd door Frans Van Immerseel. Eregast op deze "Geeraerdstoet" was de geboren Geraardsbergenaar Paul Auguste graaf de Launoit, medestichter van de Koningin Elisabethwedstrijd. Als toekomstig graficus mocht Lieven de perkamenten bul grafisch en kalligrafisch opstellen, meedragen in de stoet en op de Markt voorlezen voor de eregast en de genodigden.
 
Na een druk beroepsloopbaan kon zijn geest openbloeien en werd hij verliefd op talen
"De massa's onderlinge gesprekken, mails en telefoons over filologische en andere 'problemen' deden mijn bewondering en waardering voor mijn oudste broer met de dag groeien. Hij was niet alleen een levensgenieter maar ook een man verliefd op talen, niet alleen op het keurig Nederlands maar ook op het Duits, het Engels en het Latijn. Op taal- en letterkundig vlak heeft hij me ontzettend veel bijgebracht. Steeds is hij mijn leermeester geweest!", vertelde Albert.

Na 55 jaar verliest Rita een man op wie ze trots mag zijn. Een pijnlijk verlies. Heel veel mensen gaan hem missen! Maar Lieven zal blijven leven in het hart en de geest van wie hem kenden. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jun 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief