PEPINGEN neemt eerste elektrische deelwagen in gebruik

C21

PEPINGEN neemt eerste elektrische deelwagen in gebruik

Pepingen_neemt_eerste_elektrische_deelwagen_in_gebruik_foto_1
Schepen Rudi Seghers, verantwoordelijke van Cambio, schepen van Mobiliteit Saskia Beeckmans, schepen Greta Cochez en burgemeester Eddy Timmermans.
 
Pepingen_neemt_eerste_elektrische_deelwagen_in_gebruik_foto_2
Schepen Rudi Seghers, burgemeester Eddy Timmermans, schepen van Mobiliteit Saskia Beeckmans, schepen Greta Cochez en mobiliteitsdeskundige Hanne Verdoodt.
 

Vanaf maandag 16 november is de eerste deelwagen van Cambio beschikbaar voor gebruik in de gemeente Pepingen. De elektrische deelwagen, een Renault Zoë, is de eerste in de regio en krijgt een vaste standplaats aan de oplaadpaal nabij het gemeenteplein. Pepingen zet de stap naar duurzame mobiliteit via een groepsaankoop van Haviland en met de steun en subsidies van de Vlaamse Overheid. 

 

Autodelen is vergelijkbaar met een uitleendienst, maar dan voor wagens. Inwoners die niet elke dag een wagen gebruiken of maar af en toe nood hebben aan een tweede of derde wagen, kunnen een auto uitlenen via het autodeelsysteem. Saskia Beeckmans, schepen van mobiliteit in Pepingen: “Inwoners van Pepingen en het gemeentepersoneel kunnen de deelwagen makkelijk en snel reserveren via de Cambio app en via www.cambio.be.” 

 

Meer mobiliteit met minder wagens 

Een deelwagen creëert meer mobiliteit met minder wagens. Als comfortabel en flexibel vervoersalternatief kan een deelwagen namelijk meer dan 8 privéwagens vervangen. Op deze manier draagt de gemeente Pepingen ook haar steentje bij voor het klimaat. “We zijn bijzonder trots op deze eerste stap richting deelmobiliteit. Het heeft immers een positieve impact op milieu, mobiliteit en armoedebestrijding. Door in te stappen in de leasingformule van de groepsaankoop, is het kostenefficiënt voor de gemeente en ontzorgend voor onze gemeentediensten. Het is makkelijk en flexibel voor ieders situatie en er is een sociale component want je maakt deel uit van een autodeelcommunity. Bovendien is het coronaveilig: in de wagen draag je een mondmaskers, oppervlaktes worden ontsmet en de auto wordt goed verlucht.” 

 

Voor intercommunale Haviland, die de groepsaankoop organiseerde en samenwerking met Cambio opzette, past dit in haar missie om sociale, economische én ecologische ontwikkelingen in de regio te ondersteunen. Hans Van Thienen, milieudeskundige bij Haviland: “De inzet van elektrische deelwagens kan voor onze steden en gemeenten een belangrijk sluitstuk vormen van een lokaal klimaatbeleid. Het is een nieuwe stap om de doelstellingen van het Vlaamse klimaat- en energiebeleidsplan te halen en het hoort bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties waar veel gemeenten nu al naartoe werken. Het kan bovendien opgenomen worden in het gemeentelijk klimaatactieplan onder de sleutelsector ‘mobiliteit’ binnen het burgemeestersconvenant. We hopen natuurlijk nog vele andere gemeenten in de regio te begeleiden. Binnenkort zal ook de gemeente Zemst starten met elektrische deelwagens.” 

 

Drempelverlagend 

Saskia Beeckmans: “Deelmobiliteit is nieuw in het Pajottenland, we zullen dus inspanningen moeten leveren om onze inwoners vertrouwd te maken met alle voordelen. Het volgende ‘Pepingen Informeert’-gemeenteblad is volledig gewijd aan deelmobiliteit. Op donderdag 19 november om 20u organiseert Cambio een webinar voor alle geïnteresseerden, die live of achteraf kan bekeken worden. In 2021 volgen bijkomende interactieve infomomenten in samenwerking met Autodelen.net. Ondertussen laten we ambassadeurs aan het woord die hun ervaringen en bevindingen willen delen met hun dorpsgenoten.” 

 

“We geven ook een belangrijke aanmoediging via een korting van € 35 voor alle Pepingenaren die in de eerste drie maanden aansluiten bij het autodeelsysteem en de promocode ‘Pepingendeelt’ invullen. Daarmee is de instapkost al meteen terugbetaald.” 

 

Start van een netwerk 

Gemeente Pepingen neemt nog meer initiatieven. “Er komt nog een tweede deelwagen in de stijl van een kleine camionette, een fietsendeelsysteem in het kader van de Toerismepunten in samenwerking met de omliggende Pajotse gemeenten en Pajottenland+ en hopelijk ook een aantal kleinere private deelprojecten”, zegt Saskia Beeckmans. 

 

“Deze deelwagen is de eerste van zijn soort in de buurt en dient steeds terug te komen naar de laadpaal aan het gemeenteplein. Onze stille droom is natuurlijk dat dit de start is van een heel netwerk van deelwagens in onze streek, zodat gebruikers binnenkort de keuze hebben tussen verschillende eindstations”, besluit schepen Saskia Beeckmans. 

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 nov 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 10 okt 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 05 okt 2021
Marc Sluys | 27 sep 2021
Deschuyffeleer Godelieve | 17 sep 2021

archief