N-VA steunt de 500 Brusselse pendelaars uit PEPINGEN met motie tegen de stadstol

N-VA steunt de 500 Brusselse pendelaars uit PEPINGEN met motie tegen de stadstol

Gerda_1
Gerda Claeys

Op initiatief van N-VA gemeenteraadslid Gerda Claeys is een motie op de agenda geplaatst van de gemeenteraad van Pepingen tegen de heffing van een stadstol in Brussel. Meer dan 500 Pepingenaren werken in Brussel en zouden jaarlijks 2000 euro pendeltaks betalen. Met het nieuwe parkeerbeleid in Halle is dit de 2e domper op korte termijn voor de werkende Pepingenaren. 

Volgens het Brusselse project SmartMove zullen pendelaars die vanaf 2022 Brussel binnenrijden met de wagen een tolheffing plus een kilometervergoeding moeten betalen.

Het systeem bestaat uit een stadstol, en daarbovenop een heffing per gereden kilometer die varieert volgens spits- en dalperiode en het aantal fiscale pk’s van het voertuig.

De belasting zal gelden over de volledige oppervlakte van het Gewest en zou kunnen oplopen tot 2.000 € per jaar. In totaal rekent Brussel op een opbrengst van maar liefst een half miljard euro.

Gerda Claeys: “In onze gemeente werken meer dan 500 pendelaars in het Brussels gewest.  Voor die mensen is dit een platte belastingverhoging”

Uit statistieken blijkt dat bijna veertig procent van die pendelaars gaat naar Brussel met de auto. In heel Brussel zijn er immers heel veel plaatsen die niet gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Voor een werknemer die ’s morgens vroeg met de wagen de kinderen naar school brengt en daarna doorrijdt om te gaan werken in Brussel, is een alternatief nagenoeg onmogelijk. De maatregel is dan ook sociaal onwenselijk. Zo is er vandaag voor heel wat pendelaars geen andere keuze dan de wagen om op het werk te geraken. De inwoners van Pepingen  gaan ook naar Brussel voor dienstverlening, voor winkels, voor cultuur. Brussel mag geen kosten doorschuiven naar de pendelaars van Pepingen De welvaart van onze pendelaars gaat er hard op achteruit.

Gerda Claeys: “Met het nieuwe parkeerbeleid van Halle in het achterhoofd zijn onze werkende inwoners opnieuw het slachtoffer”

Het is ongehoord dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een éénzijdige belastingverhoging oplegt aan onze pendelaars. We vragen aan de gemeenteraad dan ook om zich hiertegen te verzetten, en om zoals steeds op te komen voor de belangen van onze inwoners.

Via deze resolutie vragen wij aan de Vlaamse Regering om aan te dringen bij de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om actief de dialoog aan te gaan met de andere gewesten, én met de gemeentebesturen in haar ommeland, over haar voornemen tot invoering van een kilometerheffing of stadstol.

We vragen dat het College van Burgemeester en schepenen van Pepingen contact opneemt met haar buurgemeenten en met de VVSG om na te gaan of gezamenlijk optreden mogelijk is teneinde de Brusselse stadstol te verhinderen of anderszins de impact ervan op onze pendelaars te minimaliseren.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 04 mrt 2021
Marc Sluys | 26 feb 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 feb 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 12 feb 2021

archief