In de abdijkerk van BELLINGEN werd de 2-jaarlijkse cultuurprijs uitgereikt

C21

In de abdijkerk van BELLINGEN werd de 2-jaarlijkse cultuurprijs uitgereikt

Winnaars_2021
De winnaars. Foto ingezonden
 

In deze uitzonderlijke  coronatijden werden er  dikwijls uitzonderlijke beslissingen genomen . Voor wat deze cultuurprijs betreft heeft  ook deze  jury een uitzonderlijke beslissing genomen  en adviseerde  dus  om beide kandidaten uit te roepen tot winnaar van de cultuurprijs 2021

Liese Leunens en de redactieraad van Kentheim mochten beide  uit handen  van Rudi Seghers, schepen van cultuur en voorzitter van de jury, de cultuurprijs in ontvangst nemen : 

"Pepingen is een kleine gemeente maar heeft een rijk en boeiend verenigingsleven..Dit is uitermate belangrijk want in een uitgestrekte gemeente is het verenigingsleven dikwijls de enige plaats waar mensen mekaar kunnen ontmoeten.  Verenigingen zorgen voor  sfeer en dynamiek. Samen met de  kunstenaars zijn ze dikwijls het peper en zout van onze samenleving. 

Corona heeft deze dynamiek in de war gestuurd.  Coronatijden waren en zijn uitzonderlijke tijden. Verwarrende tijden.  Maar zowel Lise Leunens als individuele kunstenaar en  Kentheim als vereniging zijn blijven werken , zijn blijven vernieuwen, zijn blijven begeesteren"

"Beide kandidaten maken gebruik van het woord . Liese Leunens  gebruikt het woord om ons te verbinden , ons te laten glimlachen, ons  te troosten..

Kentheim  gebruikt het woord om te informeren, opdat we niets zouden vergeten , of niet zouden vergeten. Kentheim verbindt het verleden met het heden en legt het klaar voor de toekomst.

De gedichten van Liese Leunens gaan over  gewone dingen in het leven en zijn daarom heel herkenbaar voor mensen van alle leeftijden . Hierdoor creëert zij een draagvlak voor poëzie, wat niet altijd een evidentie is.

Kentheim creëert op een heel expliciete manier een draagvlak voor het Pepingse erfgoed in al zijn vormen. Door het creëren van dit draagvlak wordt het gemakkelijker om de bewaring en ontsluiting van het culturele erfgoed te realiseren en de gemeenschapsvormende mogelijkheden ervan te benutten.

Zowel Liese Leunens als Kentheim willen een bijdrage leveren aan Pepingen : Liese Leunens doet dit door onze boekenkastjes te voorzien van haar  gedicht , door aanwezig te zijn in de bib en de woonzorgcentra, door ons van boekenleggers te voorzien…   Kentheim slaagt er in  informatie over onze geschiedenis, tradities, verhalen, rituelen, ambachten, gebouwen, kerken, hoeven, begraafplaatsen  op een toegankelijke manier over te brengen op de Pepingse bevolking. En dit voor slechts 15 euro per jaar

En dan corona. Tijden van eenzaamheid, verdriet soms ook van bezining. 

Met de meer dan 1400 kaartjes die ze schreef veroverde Liese Leunens heel wat harten. Ze doorbrak de eenzaamheid en ze slaagde er in om een glimlach op het gezicht te toveren van heel wat ontvangers. Jezelf voortdurend vernieuwen , ook in coronatijden.

Ook Kentheim bleef zich vernieuwen  : het tijdschrift bleef verschijnen, het niveau werd nog hoger getild, men  bleef  verhalen vertellen"

De uitreiking van de cultuurprijs werd voorafgegaan door een schitterend optreden van schrijver, dichter, tekstperformer Maud Vanhauwaert.

De kandidaten

1. Liese Leunens 

Liese Leunens schrijft al jaren gedichten. Eerst deed ze dat in de luwte en vooral voor eigen gebruik. Alles kwam in een stroomversnelling terecht toen haar dochters haar voor haar verjaardag een instagramaccount cadeau deden . 

Dat instagramaccount kwam ook goed van pas in coronatijden. Maar ze gaat ook graag op stap : zo vinden we haar regelmatig in onze bib die ze oa voorzag  van boekenleggers en gedichtjes op de boekenruilkasten.. Ze leest ze ook  voor in onze woonzorgcentra  . Ze duikt steeds meer op buiten onze gemeentegrenzen: dat kan ook niet anders als je weet dat ze ondertussen reeds meer volgers heeft dan dat onze gemeente inwoners telt. 

Nog grotere naambekendheid verwierf ze tijdens de eerste lockdown :  door het schrijven van  kaartjes op vraag, naar mensen in eenzaamheid,... Ondertussen reeds meer dan 1400. 

Haar teksten gaan dikwijls over de gewone dingen des levens en zelf noemt haar  tekstjes dan ook een glimlach of een knipoog in versvorm.  Ze  kiest voor korte tekstjes, vaak met een woordspeling of dubbele bodem 

Spelen met taal dus.

2. Redactieraad van Kentheim

Kentheim, het ledenblad van de vzw Bellingaheim bestaat 32 jaar en werd opgestart door Roger Desmet en enkele gelijkgestemden met interesse voor dorp en gemeenschap, voor heemkunde. 

Oorspronkelijk was het vooral de bedoeling een band te creëren met  hun leden , het beheer over Ter Loo te verduidelijken en de activiteiten kenbaar te maken 

Ondertussen is het ledenblad uitgegroeid tot een echt tijdschrift . We vinden er niet enkel artikelen over de geschiedenis van Bellingen maar ook heel wat artikelen met een historisch -heemkundige inhoud , ook over het pajottenland.

De redactie van Kentheim zet haar schouders ook nog  onder heel wat andere publicaties en initiatieven zoals bvb de geschiedenis van onze straatnamen en binnenkort ook over de geschiedenis van het kasteel Ter Rijst in Heikruis. Recent wijdde de VRT nog een volledig item aan de  inbreng van lokale heemkundigen aan de encyclopedie Wikipedia. Met als voorbeeld deze abdijkerk  en de manier waarop redactieleden van Kentheim hun kennis toegankelijk maken door ze in te brengen op Wikipedia. Met in de bronvermelding heel wat artikelen die ooit in Kentheim verschenen. 

 

De redactieraad bestaat uit Eva Hauwaert, Piet Deryckere, Leo Eeckhout, Victor Decorte en Stefaan Meerts. Voorzitter van Bellingaheim waar het ledenblad Kentheim deel van uitmaakt is Bart Desmet.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2021
Marc Sluys
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 24 nov 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 08 nov 2022

archief