Gemeente weigert zomerspeelstraat in BEERT

C21

Gemeente weigert zomerspeelstraat in BEERT

Schermafbeelding_2022-07-01_om_14
 

De inwoners van de Kapellestraat in Beert dienden eind mei bij de gemeente Pepingen een aanvraag in voor het inrichten van een speelstraat tijdens de grote vakantie. De straat kent al enkele jaren een sterke verjonging met komst enkele jonge gezinnen. De speelstraat geeft ook de kinderen uit de buurt de gelegenheid om samen op straat te spelen. De gemeente weigerde echter de aanvraag omwille van het agrarisch karakter van de straat. Een beslissing die we als buurtbewoners niet kunnen begrijpen zegt Willem Vandenbussche.

De Kapellestraat is een straat met lokaal karakter dat veel sluipverkeer te verwerken krijgt en waar snel wordt gereden. "Kinderen krijgen nog maar weinig plaats in onze samenleving. De straten behoren toe aan koning auto” zegt Vandenbussche. 

Daarom deden we met alle buren een aanvraag voor een speelstraat. Iedereen was enthousiast. De gemeente heeft ons echter laten verstaan dat de aanpalende straten geen doorgaan zouden krijgen en dat er teveel doorgang nodig is van landbouwvoertuigen. Nochtans is de kapellestraat enkel bestemd voor lokaal verkeer, is er geen openbaar vervoer aanwezig en valt ze binnen de zone 50. De omliggende straten blijven via de dorpskern van Beert goed bereikbaar en de gemeente kan de Hoge Kouter, Krockomstraat en Marcel Ravetstraat perfect definiëren als plaatselijk verkeer.

 

Daarnaast heeft de loods van Phenix Group als plaatselijk verkeer ook nog toegang tot de straat. Een onbegrijpelijke beslissing dus. De weigering zorgt ervoor dat er in juli en augustus niet samen gespeeld zal worden in de straat.

 

Het argument van de landbouwvoertuigen slaat helemaal nergens op, die blijven toegang hebben tot hun eigen grond. De gemeente heeft ook van de kouterstraat in Heikruis een speelstraat gemaakt, dat is ook een straat met voornamelijk agrarisch karakter.

Er is geen enkele landbouwer die er een probleem van maakt dat ze moeten opletten voor spelende kinderen. Men misbruikt de landbouw om sluipverkeer en snel rijden te gedogen in onze straat. 

In Halle en Beersel is een aanvraag tot speelstraat een formaliteit, in Pepingen zijn spelende kinderen blijkbaar een probleem.

Willem Vandenbussche, buurtbewoner van de kapellestraat, pleit ervoor dat aanvragen voor speelstraten door buurtbewoners met de grootst mogelijke welwillendheid behandeld worden.  " Kinderen hebben het recht om af en toe veilig op straat te kunnen spelen. Daarbij zorgen initiatieven als de speelstraat voor meer samenhang tussen de bewoners. Enkel wanneer de veiligheid in het gedrang komt en er geen oplossing is voor de bereikbaarheid van omwonenden of handelszaken is er een probleem. Dat was in het geval van de kapellestraat zeker niet zo. En zelfs dan nog zijn er tussenoplossingen mogelijk. Ik pleit ook voor meer overleg met de bewoners. Het feit dat de Kapellestraat veel te laat een antwoord gekregen heeft op haar aanvraag (30 juni) met argumenten waar veel vragen bij te stellen zijn, getuigt van weinig respect voor ons initiatief."

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 03 feb 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 jan 2023
Sam Herremans | 10 jan 2023

archief