Infomoment over de mantelzorgpremie in PEPINGEN

C21

Infomoment over de mantelzorgpremie in PEPINGEN

Seniorenraad_pepingen
De nieuwe ouderenadviesraad. (Foto KOS)
 

Op de dag van de mantelzorg werd in het OCMW van Pepingen een infomoment over de mantelzorgpremie georganiseerd. De presentatie werd gegeven door Sofie De Mars, educatief medewerker van Ziekenzorg CM Sint-Michielsbond en Hilde Turtelboom, maatschappelijk assistente van ons OCMW. In het eerste gedeelte werd het begrip mantelzorg en Vlaamse zorgpremie toegelicht, het tweede gedeelte werd het reglement van de gemeentelijke mantelzorgpremie uitvoerig besproken.

Mich Pompen, OCMW-voorzitter: “Mantelzorgers zijn heel belangrijk want zij zijn een steun en toeverlaat voor de thuiszorg. Daarom is het van heel groot belang dat zij weten dat wij, de gemeente/het OCMW hen steunen. Vaak weten mantelzorgers niet dat zij, naast de Vlaamse zorgverzekering, ook recht hebben op een gemeentelijke mantelzorgpremie en daarom willen wij via dit infomoment en via ‘mond aan mond reclame’ aan iedereen laten weten dat wij veel mantelzorgers in onze gemeente hebben en dat wij hen actief steunen! Vorig jaar werd de mantelzorgpremie ingevoerd en sindsdien kunnen mantelzorgers maandelijks 25 euro krijgen en dit door een eenvoudig dossier in te dienen bij het OCMW”.

Een 20-tal mensen woonden dit infomoment bij en dit publiek bestond vooral uit mantelzorgers, leden van de verschillende ziekenzorgverenigingen, de ouderenverenigingen en het personeel van de poetsdiensten.

In Vlaams-Brabant zijn er niet minder dan 100.000 personen die een zorgbehoevende uit hun omgeving helpen. Niettegenstaande de mantelzorgers binnen de thuisgroep de grootste groep vormen zijn zij ook de minst gekende. Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar komen ook in hun zorg heel wat knelpunten tegen. Gebrek aan informatie is één van deze knelpunten. De provincie steunt deze mantelzorgers met een nieuw project dat hen bewust wil maken van de bestaande hulp. Speerpunt van die actie is de promotie van gemeentelijke mantelzorgpremie. Tevens werd de infobrochure “Mantelzorg en de gemeentelijke mantelzorgpremie in Vlaams-Brabant” uitgegeven – zie bijlage.

Meer info : www.vlaamsbrabant.be/thuiszorg  - De mantelzorgbrochure is gratis en kan besteld worden op tel. 016-26.73.29 of via ouderen@vlaamsbrabant.be  . Ze kan ook gedownload worden via http://mediatheek.vlaamsbrabant.be/welzijn  .

OUDEREADVIESRAAD
Er was in Pepingen ook de eerste vergadering van de ouderenadviesraad van de gemeente Pepingen.

De opkomst van de leden die zich kandidaat gesteld hadden, was prima want er waren meer dan 20 personen aanwezig in de raadzaal van het OCMW.
Mich Pompen: “Hopelijk is dit de start van een actieve ouderenadviesraad, die het gemeente- en OCMWbestuur met raad en daad kan bijstaan”.

Op deze vergadering werden de statuten toegelicht en in gezamenlijk overleg werd beslist om een werkgroep samen te stellen om de verkiezing van het Bureau, bestaande uit een voorzitter, medevoorzitter, secretaris en penningmeester, voor te bereiden. Mensen die interesse hebben om één van deze functies op te nemen, kunnen altijd contact opnemen met de schepen voor ouderenbeleid, Marc Paridaens, of Mich Pompen, voorzitter van het OCMW. Op de eerstvolgende ouderenadviesraad kan dit bureau dan officieel geïnstalleerd worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2009
Felix Merckx
Foto KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief