Participatiemoment voor de inrichting van een speelbos in de Kareelstraat in PEPINGEN

C21

Participatiemoment voor de inrichting van een speelbos in de Kareelstraat in PEPINGEN

Foto_kareelstraat
 

De gemeenteraad heeft in december 2022 de ontwerp aankoopakte goedgekeurd voor de aankoop van een perceel in de Kareelstraat om er een speelbos in te richten.

 

De gemeente kan een subsidie aanvragen voor de aankoop van de te bebossen gronden van 90% van het aankoopbedrag, inclusief alle aankoopkosten, met een plafond van 7€/m2.

 

Voor de samenstelling van dit subsidiedossier hebben wij een inrichting- en bebossingsplan nodig.

 

Samen met de projectmedewerker – Bosuitbreiding- en Natuurbeheerplan van Bosgroep Vlaams-Brabant, hebben  we twee plantvoorstellen opgemaakt:

 

  • Scenario 1: dit gaat uit van een volledige beplanting van het perceel. Er wordt een ‘toegangsdreef’ met hoogstam zomerlindes in combinatie met struiken voorzien waarlangs de bezoekers naar het bosgedeelte met speelzone en eventuele hondenlosloopzone kunnen wandelen. De dreef wordt tegelijk aangeplant met het bosgedeelte als geheel.

 

  • Scenario 2: dit gaat uit van een bebossing van het perceel behalve van de noordelijke tip. Deze laatste kan dan als tweede geboorteboomgaard worden ingericht.

 

  • Bijkomend scenario: Een bos is de eerste jaren na aanplant nog heel kwetsbaar zodat de functie als speelbos vooral na enkele jaren (vb. na 5 jaar) tot zijn recht komt.

Het voorzien van bijvoorbeeld een zitbank en natuurlijke spelelementen in het jonge bos waarin niet veel gespeeld gaat kunnen worden in de eerste groeifase is ook een optie die aan bod kan komen (bijvoorbeeld langs de dreefwaar een open ruimte zal zijn).

 

Omdat wij de keuze gemaakt hebben om het bos in te richten als speelbos, is ook uw mening belangrijk.

 

Daarom wordt er op donderdag 23 februari 2023 om 19u in de zaal De Kring – Kareelstraat – Bellingen, een participatiemoment georganiseerd om het concept te bespreken en te luisteren naar de input van jullie allemaal.

 

De aankoopsubsidie moet aangevraagd zijn uiterlijk binnen het jaar na verwerving. De bebossing moet gebeurd zijn uiterlijk 3 jaar na ontvangst van de aankoopsubsidie.

 

Wij zijn overtuigd van de meerwaarde voor onze gemeente en hopen op een talrijke opkomst.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief