PEPINGEN neemt nieuwe stap richting propere beken

C21

PEPINGEN neemt nieuwe stap richting propere beken

Pep_rudi_en_greta_
Schepen van Milieu Greta Cochez en schepen van Financiën en Welzijn Rudi Seghers.
 

Op de gemeenteraad van 28 februari 2023 werd in Pepingen groen licht gegeven voor de aankoop van de laatste terreinen voor de realisatie van een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI) in Heikruis.

 

Schepen van Milieu Greta Cochez: “De waterzuiveringsgraad in Pepingen is met een kleine 14% al jarenlang één van de laagste van Vlaanderen. Een belangrijk punt van onze LVB-beleidsploeg was om de historische achterstand weg te werken die onze gemeente opliep door de complexiteit van verspreide bewoning, het landschap, de financiering en het bestuurlijk getalm met draagvlak en vergunningen. We zijn heel tevreden dat er in de nabije toekomst een serieuze verbetering op komst is. Naast de wettelijke verplichting zijn er de bewezen voordelen van zuivere waterlopen voor mens en milieu. In propere beken kan de natuurlijke biotoop en de biodiversiteit zich herstellen en volop ontwikkelen.”

 

De kleinschalige waterzuiveringsinstallaties en collectoren (aanvoerrioleringen) zullen gebouwd worden door Aquafin. In Heikruis zullen de werken starten in de zomer van 2023. Voor Bellingen is de ontwerpfase lopende, de uitvoering wordt gepland in de loop van 2024.

 

Hogere rioleringsgraad

Burgemeester Eddy Timmermans: “Om het vuile water ook effectief in de installaties te krijgen, zal gemeente Pepingen ook de rioleringsgraad gevoelig verhogen in samenwerking met rioolbeheerder Fluvius en Aquafin. Concreet voorziet Fluvius rioleringsprojecten waarop burgers rechtstreeks aansluiten in de Weverkeits, Eeckhoudtstraat, Neerstraat, Trapstraat, Cantepréstraat, Hoesnaek en Kamstraat. Aquafin zal collectoren aanleggen in de Terheugenstraat, Molenhofstraat, Neerstraat, Kriekelaerestraat, Mortagnestraat, Terkammenstraat en Huttestraat. Hierdoor zullen we de minimale rioleringsgraad van 36% al bereiken tegen eind 2025.”

 

Missing links in Beert en Elingen

“Voor ons blijft het niet bij de projecten in Heikruis en Bellingen. We willen Pepingen klaar maken voor de toekomst. Op termijn willen we de riolerings- en waterzuiveringsgraad in de hele gemeente op niveau krijgen. We doen daarom het nodig om samen met Aquafin en Fluvius zicht te krijgen op de mogelijkheden voor verzameling en zuivering van afvalwater in deelgemeenten Beert en Elingen. Zo krijgen we op het hele Pepingse grondgebied een merkelijk betere kwaliteit van onze waterlopen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 jun 2024
Marc Sluys | 01 jun 2024

archief