Door en Voor PEPINGEN (DVP) bepleit inwonersbevraging over fusie

C21

Door en Voor PEPINGEN (DVP) bepleit inwonersbevraging over fusie

Foto_voor_persartikels
 

Probis Group voerde eind 2022 een bestuurskrachtmeting uit in opdracht van Galmaarden, Gooik, Herne en Pepingen. De resultaten werden recent voorgesteld aan de gemeenteraadsleden. Pepingen komt zowel op ambtelijk, operationeel als strategisch vlak slecht uit de bestuurskrachtmeting. 

 

Fusies politiek geïnspireerd?

Op Vlaams bestuursniveau stuurt men aan op fusies. DVP vraagt zich af of de klassieke partijen Open VLD, CD&V en N-VA het fusieverhaal gebruiken om hun eigen politieke zuil te versterken. De fusie van Galmaarden, Gooik en Herne – zoals vernomen in de pers – geven de perceptie van een politiek geïnspireerde beslissing om de continuïteit van de CD&V-besturen in deze drie gemeenten veilig te  stellen. DVP stelt zich de vraag of LVB/Open VLD Pepingen nu naar Lennik kijkt ter versterking van de liberale zuil.

 

Pepingse meerderheid stelt politiek debat uit

Pepingen nam deel aan de studie, maar toonde daarna naar verluidt geen interesse in fusiegesprekken. LVB nam in de pers al een standpunt in en verwees naar het debat dat zou plaats vinden tijdens de gemeenteraadszitting van 28 maart. Deze gemeenteraadszitting werd echter nog op 20 maart eenzijdig geannuleerd door LVB, zonder nieuwe datum in maart en met de verwijzing naar de zitting van 25 april.

 

DVP vraagt zich af waarom. Wenst men geen kleur te bekennen? Wenst men na een extra maand vast te stellen dat de trein gepasseerd is? Wenst men zijn visie over fusie met een andere gemeente nog niet kenbaar te maken? DVP stelt vast dat het college van burgemeester en schepenen tijd wil kopen en dat echte transparantie naar de inwoners ontbreekt”, aldus DVP-gemeenteraadslid Kristof De Cuyper.

 

DVP bepleit inwonersbevraging

DVP eist geen kwaliteitsverlies. Burgernabije beleidsvoering en dienstverlening dienen centraal  te staan. DVP mist de stem van de inwoners in heel dit verhaal.  Eerst een princiepsbeslissing nemen en dan naar de inwoners stappen is niet correct. Echte inspraak en participatie betekenen immers vanaf de eerste stap de inwoners betrekken bij het verhaal.

 

“Eerst beslissen en dan de inwoners paaien met inspraak in verder invulling … de tijd van de Romeinen. DVP pleit voor een brede mogelijkheid tot  inspraak voor alle Pepingenaren”, aldus DVP-gemeenteraadslid Kristof De Cuyper.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2023

archief