PEPINGEN - Drie nieuwe vlindersoorten ontdekt in Pepingen

C21

PEPINGEN - Drie nieuwe vlindersoorten ontdekt in Pepingen

Pep_natuurpunt_vlinders_
De nieuwe infoborden werden in gebruik genomen. - Foto Marc Sluys
 

Vanmorgen nam Luc Decrick, schepen van milieu in Pepingen, drie infoborden over vlinders plechtig in gebruik. De borden zijn het resultaat van de samenwerking tussen het gemeentebestuur van Pepingen en de lokale afdeling van Natuurpunt. Aanleiding van de borden is de ontdekking van drie oude vlindersoorten. Ondertussen werd een ecologisch bermbeheer afgesproken om de Vlinders extra kansen te geven. 
Waarom nu? Zaterdag 1 augustus start de landelijke tuinvlindertelling. Overal in het land tellen vrijwilligers de vlinders in hun tuin. Op die manier meten ze hoe het met de kwaliteit van de natuur in hun omgeving is gesteld. Dagvlinders vormen immers een belangrijke indicator voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Doordat de telling elk jaar gebeurt kan de evolutie van de vlinderstand (en ons leefmilieu) opgevolgd worden.

Waarom infoborden? Vorige zomer ontdekte de vlinderwerkgroep van Natuurpunt het bruin blauwtje, een bedreigde vlindersoort, in een wegberm langs de Lennikse steenweg in Pepingen. Op aangeven van Natuurpunt paste de gemeente zijn maaibeheer aan om de toekomst van de soort veilig te stellen. De borden communiceren dit aan het publiek. Deze maatregelen passen overigens in het overheidsbeleid dat de achteruitgang van de biodiversiteit wenst te stoppen tegen 2010. Het zogenaamde Countdown 2010-charter.

Heeft dit aangepast beheer resultaat?
Absoluut. De soort reageerde onmiddellijk: ook deze zomer kon Natuurpunt de vlinders waarnemen. Ze kwam zelfs voor op een extra locatie in de buurt!

Natuurpunt ontdekte afgelopen winter een tweede bedreigde vlindersoort in Pepingen.
Deze winter ontdekte Natuurpunt inderdaad een tweede bedreigde vlinder in Pepingen: de sleedoornpage. Door zijn teruggetrokken leefwijze is de vlinder zéér moeilijk op te sporen in de zomer. In de winter kan je de aanwezigheid van de vlinders makkelijk aantonen door hun eitjes op te sporen. Alhoewel “makkelijk” relatief is: de eitjes zijn alleen met een vergrootglas waarneembaar. Er is vakkennis en engelen geduld nodig om de eitjes te vinden. Maar het loonde de moeite: de aanwezigheid van de vlinder kon ondubbelzinnig aangetoond worden.
Sterker nog: nergens in Vlaanderen vond men op één plaats zoveel sporen van deze vlinder terug!
Natuurpunt Pepingen werkt nauw samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) voor de verwerking van deze resultaten.

Is er deze zomer vlinder-nieuws in Pepingen?
De natuur in Pepingen zit nog vol verrassingen. Deze zomer, en dit is een primeur, vond Natuurpunt Pepingen opnieuw een in Vlaanderen bedreigde vlindersoort: de iepenpage.
Deze vlinder heeft het moeilijk omdat hij iepen nodig heeft om zich voort te planten. Heel wat iepen of olmen zijn de laatste decennia echter slachtoffer geworden van de iepenziekte, waardoor ze zeldzaam geworden zijn. Met het verdwijnen van de iepen, heeft ook de iepenpage het moeilijk gekregen. De komende maanden zal Natuurpunt Pepingen voorstellen uitwerken om het voortbestaan van de vlinder in onze gemeente te verzekeren.

Terug naar het vlindeweekend van 1 & 2 augustus. Hoe ziet jullie programma er uit?
Vanmorgen nam Luc Decrick, schepen van milieu in Pepingen, drie infoborden rond de eerste 2 ontdekte bedreigde vlinders plechtig in gebruik.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2009
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief