Nieuwe toekomst voor Zagerij-site PEPINGEN

C21

Nieuwe toekomst voor Zagerij-site PEPINGEN

Persbericht_20240206_nieuwe_toekomst_voor_zagerij_pepingen
 
De gemeente Pepingen en Infano vzw bereikten een akkoord over de verkoop van de schuur van de Zagerij-site, vlak naast het gemeentehuis. De gemeente en Infano stelden de plannen voor van de nieuwe kinderopvang die er na de renovatie zal gevestigd worden. Deze zal goed zijn voor 36 plaatsen. “We zetten een nieuwe stap naar een volwaardige, moderne kinderopvang en naar een eerste opwaardering voor de omgeving van het gemeenteplein.”
 
Met de ondertekening van de overeenkomst is de verkoop van de schuur op de Zagerij-site afgerond. Dat opent de deur voor een volwaardige kinderopvang in het centrum van Pepingen, vlak naast het gemeentehuis. Het project is goed voor 36 plaatsen en brengt de werkingen van de bestaande initiatieven ’t Zonnetje en Pinokkio samen. Voor het project is voldaan aan alle vereisten, inclusief de voorwaarden voor het beschermde dorpszicht in het centrum. Bouwheer Infano vzw verkreeg eerder een omgevingsvergunning, waardoor de werken binnenkort kunnen starten.
 
Pinokkio en ‘t Zonnetje
Tot nu wordt de werking van ’t Zonnetje nog georganiseerd in de benedenverdieping van het gemeentehuis. Pinokkio is gevestigd in het oude woonhuis van de Zagerij-site. Beide werkingen botsen echter al langer op de praktische limieten van hun huisvesting. Na een grondige en duurzame renovatie van de schuur zullen ze samengebracht worden in een ruim en modern project.
 
Ruimte voor volwaardige dienstverlening
De Zagerij-site werd in 2010 aangekocht en zou eerst zowel de bibliotheek, de kinderopvang als de gemeentediensten onderbrengen in de schuur. “Die plannen bleken echter te krap om de drie werkingen onder te brengen, er was een nadelige financiële constructie gevold door lange stilstand in het dossier. Daar brengen we nu verandering in. Zowel de bib, de kinderopvang als de gemeentediensten krijgen de nodige ruimte om hun werking volwaardig uit te bouwen. We werkten de voorbije jaren omzichtig toe naar deze investeringen, waardoor de gemeente ze kan dragen zonder de toekomst financieel klem te zetten. De samenwerking met Infano vzw voor deze kinderopvang past in dat beleid. Zij kunnen bovendien hun expertise aanwenden om een kwalitatieve, moderne kinderopvang uit te bouwen”, aldus schepen van Welzijn en Financiën Rudi Seghers (LVB).
 
Gemeentehuis
Na de verhuis van de kinderopvang naar de Zagerij komt de benedenverdieping van het gemeentehuis vrij. Burgemeester Eddy Timmermans (LVB): “Dat is het startschot om ook het gemeentehuis verder aan te pakken. De benedenverdieping grenzend aan de vredestuin wordt ingericht als archief en een aangename personeelsruimte. Door een beperkte uitbreiding aan de achterkant van het gemeentehuis kunnen we ook de gemeente- en ocmw-diensten samenbrengen en een efficiëntere gemeentewerking uitbouwen. Wat de toekomst ook brengt: volwaardige, kwalitatieve en nabije diensten zijn nodig en komen alle Pepingenaren ten goede. De inhaalbeweging is op gang gezet.”
 
Jonge gezinnen
“We zetten in op bruisende dorpskernen, ook in het hart van onze gemeente. We zijn blij met dit nieuwe toekomstperspectief voor de site. Een volwaardige kinderopvang is een grote meerwaarde, in de eerste plaats voor de jonge gezinnen in Pepingen. Zij zijn op langere termijn ook gebaat bij de ontwikkeling van de rest van de Zagerij-site, waar we samen met Woonpunt Zennevallei werken aan nieuwe betaalbare woningen in project De Kam. De Zagerij-site ligt er nu nog verloederd bij, maar de nieuwe kinderopvang zal een eerste stap zijn in de opwaardering van het gemeenteplein en omgeving zijn.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 jul 2024

archief