PEPINGEN verdeelt gratis lokvallen in strijd tegen Aziatische hoornaar

C21

PEPINGEN verdeelt gratis lokvallen in strijd tegen Aziatische hoornaar

20240301_pepingen_verdeelt_gratis_lokvallen_in_strijd_tegen_aziatische_hoornaar_lr
 

Gemeente Pepingen verdeelt vanaf vandaag 360 lokvallen voor Aziatische hoornaars onder haar inwoners. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep van de Vlaamse imkersbonden om dat uitheemse insect zoveel mogelijk te bestrijden.  

Schepen van Milieu Greta Cochez: “De Aziatische hoornaar is duidelijk aan een opmars bezig in onze streek. Alleen al in het Pajottenland werden in 2022 meer dan honderd nesten verdelgd. Voor 2023 waren dat er al meer dan 800 in heel West-Brabant.” 

 

“Ze worden ook met goede reden bestreden. De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Ze verorberen tot 15 kilogram aan insecten per jaar per nest. Ze kunnen hele bijenvolken uitroeien en dit heeft een grote invloed op de bestuiving van fruitbomen, groenten of landbouwgewassen. Het Vlaams Bijeninstituut (VBI) schat de jaarlijkse ‘normale’ wintersterfte op 10%, maar Vlaams-Brabant tekent dit jaar al het hoogste cijfer op met 30%. Ze kunnen dus elk duwtje in de rug goed gebruiken. Bloeiende bijenpopulaties zijn nodig voor alle aspecten van natuur en voor biodiversiteit. We hopen daarom om zoveel mogelijk van onze betrokken burgers en vrijwilligers te engageren om mee te helpen.” 

 

Selectieve vallen

“Dat kan in eerste instantie natuurlijk door de Vespacatch lokpotten overal in de gemeente op te hangen. Inwoners van Pepingen kunnen ze gratis afhalen bij de dienst milieu op het gemeentehuis. Het lokaas bestaat uit enkele delen wijn, bier, suiker, alcohol en/of azijn. Door de vallen nu uit te zetten, worden de ontwakende koninginnen gevangen en worden veel potentiële nesten voorkomen. De vaak moeilijk bereikbare nesten moeten dan in de zomer niet bestreden worden, wat een aanzienlijke kostenbesparing en tijdswinst oplevert. Het gaat om selectieve vallen die enkel de Aziatische hoornaar vangen. Andere insecten raken er veilig uit weg.”

 

Kijk in je kot

“We hanteren ook het principe ‘Kijk in je kot’. Wie een nest van Aziatische hoornaars opmerkt, kan dat melden aan brandweerzone Vlaams-Brabant West via aziatische.hoornaar@zvbw.be of 02 454 81 16.”

 

Anders dan Europese hoornaar

De Europese hoornaar is een solitaire wesp, terwijl de Aziatische soortgenoot in kolonies leeft. Beide soorten voeden zich met insecten, maar de Aziatische variant concentreert zich voornamelijk op bijen. Hoornaars kunnen meerdere keren steken, een steek kan ook pijnlijker zijn dan van een gewone wesp. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese. De Aziatische hoornaar heeft een zwarte kop, borststuk en antennes. Op het achterlijf zie je 2 smalle en 1 brede oranje band. Meer info op www.imkerspajottenland.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief