Sterretjesweide in Pepingen na 5 jaar eindelijk in gebruik

C21

Sterretjesweide in Pepingen na 5 jaar eindelijk in gebruik

Sterretjesweide_wereldlichtjesdag
 

In december 2018 werd op initiatief van Peter Van Cutsem de eerste sterretjesweide van de gemeente ingericht op het kerkhof van Pepingen. Helaas bleef deze plek vijf jaar lang ongebruikt vanwege administratieve belemmeringen. Dankzij de vastberaden inspanningen van cd&v is de troostplek nu eindelijk beschikbaar voor gebruik. Onderaan reageert het gemeentebestuur. 

“Het dossier van de sterretjesweide heeft al die tijd stilgelegen, tot nu. Tijdens de gemeenteraad van 23 april 2024 is eindelijk de langverwachte aanpassing van het huishoudelijk reglement voor begraafplaatsen doorgevoerd, waardoor de sterretjesweide nu een sereen plekje wordt waar ouders en familie op een waardige manier hun levenloos geboren kindjes kunnen gedenken. Het is betreurenswaardig dat deze troostplek gedurende deze periode ongebruikt is gebleven,” benadrukt cd&v fractieleider Peter Van Cutsem.
 
Onbeantwoorde vragen
“Jaar na jaar hebben we dit dossier tijdens de gemeenteraadsvergaderingen ter sprake gebracht. Zelfs tijdens speciale gelegenheden zoals Wereldlichtjesdag heb ik herhaaldelijk de aandacht van het beleid gevraagd om deze essentiële troostplek in gebruik te nemen. Maar voor vijf lange jaren bleven onze vragen onbeantwoord. De sterretjesweide biedt ouders en families die een kind hebben verloren nochtans een speciale plek om te rouwen, herinneringen op te halen en te koesteren, iets wat gedurende vijf jaar niet mogelijk was,” verduidelijkt Peter Van Cutsem.
 
Sterrenregister
"In de gemeenteraadsvergadering van 19 december 2023 hebben wij, samen met andere oppositiefracties, voorgesteld om een sterrenregister in te voeren, waarin stilgeboren kindjes worden geregistreerd. Deze symbolische stap heeft een grote emotionele betekenis voor ouders en nabestaanden van deze kindjes. Naast dit register is de ingebruikname van de sterretjesweide een uitdrukking van medeleven en ondersteuning vanuit de gemeente voor degenen die dit het meest nodig hebben," aldus initiatiefnemer Peter Van Cutsem.
 
Reactie van het gemeentebestuur. 
Hoewel de sterretjesweide en gedenksteen al jaren steun biedt aan rouwende ouders – met of zonder reglement – is het goed dat er nu volwaardig gebruik van gemaakt kan worden. Het is juist dat het reglement voor deze sterretjesweide er sneller had kunnen zijn, maar men maakt zonder verpinken een intentieproces zonder wederwoord. De sterretjesweide en het sterrenregister zijn zaken waar we allemaal achterstonden en het gebruikersreglement is dan ook constructief behandeld tijdens de gemeenteraad. Meteen het bewijs dat we in Pepingen met samenwerking veel meer kunnen bereiken en verbeteren dan met de gebruikelijke klachten, onthoudingen of tegenstemmen bij elk voorstel. Jammer dat dit negatief moet voorgesteld worden in functie van een verkiezingscampagne.
 
Er wordt bovendien voorbijgegaan aan de aandacht voor alle rouwende Pepingenaren en de voorzieningen op onze kerkhoven, zowel in Pepingen-centrum als in de deelgemeenten. Zo werd na participatie de kerkomgeving van Beert heringericht. Het historische kerkhof werd er volledig ingegroend in samenwerking met Kiemkracht. De authentieke grafzerken worden er één voor één hersteld; voor de overige worden er herdenkingsplaatjes voorzien. Op onze vraag voerde 3WPlus in Beert herstellingswerken uit aan de kleine kerkhofmuren. De verzakte grote kerkhofmuur in Beert is een groter project, maar zal ook worden aangepakt. De voorbereidingen zijn getroffen om dit jaar ook in Heikruis het kerkhof in te groenen en volledig op te waarderen. Daar zal ook de toren van de Sint-Bernarduskerk hersteld worden vanaf eind mei. De historische kerkhofmuur in Bellingen wordt op dit moment gerenoveerd. Binnenkort starten de werken aan de kerkhofmuur in Heikruis. De voorbereidingen lopen om nieuwe urnenvelden en strooiweiden aan te leggen. Als openbare plaatsen voor collectieve en individuele rouw worden onze kerkhoven met het nodige respect behandeld, zodat ze de nodige rust en verstilling bieden aan alle rouwende dorpsgenoten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 07 jun 2024
Marc Sluys | 01 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief