Nieuwe fiets en snelheidszones in PEPINGEN

C21

Nieuwe fiets en snelheidszones in PEPINGEN

20240312_persbericht_nieuwe_fiets-_en_snelheidszones_in_pepingen_2
 

In Pepingen wordt het gemeentelijk mobiliteitsplan verder uitgerold. Daarmee wordt de verkeersveiligheid in de hele gemeente aangepakt. Er zijn voor het eerst fietsstraten en fietszones. De nieuwe signalisatie draagt bij tot de duidelijke afbakening van de bebouwde kommen, zones 30, schoolomgevingen en de algemene snelheidsregimes.
Aannemer Trafiroad startte eind februari met het plaatsen van de nieuwe verkeersborden en -signalisatie. De laatste verkeersborden worden nu geplaatst in alle deelgemeenten. 

Fietsstraten
Een primeur in het mobiliteitsplan is de introductie van fietsstraten. Volgende straten worden omgevormd tot fietsstraat: Dreef, Brandwacht, Lossestraat, Kestergatstraat, Trapstraat (tussen Kareelstraat en Kriekelaerestraat), Kareelstraat, Veldstraat, Kapellestraat, Kouterstraat en de Mortagnestraat. In een volgende fase, bij droog weer, worden ook de nieuwe fietssuggestiestroken en andere wegmarkeringen aangebracht. 

Wat zijn de regels in fietsstraten? 
Je mag met de auto een fietszone inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. Ook snelle fietsers moeten zich aan de limiet van 30 km/u houden. 

·       In een fietszone mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.

·       Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden. 

Zones 30, 50 en 70
De bestaande zones 30 in de schoolomgevingen en op landbouwwegen worden uitgebreid. In elke deelgemeente is er nu een zone 30 in de dorpskern waar er dichte bebouwing is. Er is ook een nieuwe afbakening van de bebouwde kommen. Er geldt een zone 50 in de overgangszones en (grotere) ontsluitingswegen van en naar de dorpskernen. Het snelheidsregime blijft 70km/u buiten de bebouwde kommen, ook waar er een vrijliggend fietspad is. 

“Het wordt ongetwijfeld nog wat wennen aan de aanpassingen, maar het is een flinke stap richting een verkeersveiliger Pepingen. Een rustiger verkeer waarbij we met elkaar rekening houden moet mogelijk zijn. Dat is veiliger voor alle weggebruikers en aangenamer voor bewoners. De uitgevoerde werken worden nu nagekeken en indien nodig worden nog aanpassingen gedaan. Dit is bovendien een dynamisch plan, wat betekent dat we jaarlijks de maatregelen evalueren en eventueel bijsturen,” zegt schepen van mobiliteit Saskia Beeckmans.

Meer info over het mobiliteitsplan op www.pepingen.be/mobiliteitsplan. De uitvoering van de werken kan je volgen op www.pepingen.be/uitvoering-mobiliteitsplan. Wie vragen heeft kan steeds contact opnemen met de dienst mobiliteit van de gemeente via het nummer 02 383 14 35 of mobiliteit@pepingen.be.  

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 07 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 jun 2024

archief