Stemmingmakerij boven verkeersveiligheid in PEPINGEN

C21

Stemmingmakerij boven verkeersveiligheid in PEPINGEN

20240521_trajectcontrole_steenweg_op_bellingen_pepingen
 
Het valt op dat de oppositie alleen rond verkiezingstijd interesse toont in het mobiliteitsbeleid van Pepingen. Pas drie jaar na de start van het nieuwe mobiliteitsplan – het eerste met participatie van de Pepingenaren zelf – toont men enige betrokkenheid en dan nog vooral om te polariseren en verwarring te zaaien. Verkeersveiligheid lijkt daarbij geen criterium te zijn.
 
98,53% rijdt aangeduide snelheid“Er werd een eerste trajectcontrole geplaatst omdat ze de snelheden en het aantal ongevallen heel effectief en blijvend verlagen, en tegelijk de verkeersveiligheid direct en gevoelig verhogen op deze drukke route. Deze locatie doet nu ook dienst als cameraschild in de strijd tegen criminele daden. De veiligheid is en blijft de enige doelstelling in Pepingen. Men moet er dus geen intentieproces van maken. We zien liefst geen enkele boete, want dat betekent dat iedereen zich aan de snelheden houdt. Het positieve effect is nu al voelbaar. Op 216.067 voertuigbewegingen in de maand april geven de metingen aan dat 98,53% van de bestuurders zich aan de aangeduide snelheden hield. In de Trapstraat is dat zelfs 99,70%. Dat is lang voor de extra borden. De zone 50- en zone 30-borden zijn dan ook duidelijk zichtbaar. Ook de palen van de trajectcontroles springen in het oog en zijn aangegeven met een duidelijk en wettelijk correct bord met ‘cameratoezicht’. De trajectcontrole ging ook pas in werking toen alle nieuwe verkeersborden op het traject correct geplaatst waren. We gaan op termijn sowieso naar een scenario met drastisch minder boetes.”
Percentages per trajectcontrole:
Traject
Totaal Aantal voertuigen
% Voertuigen incorrecte snelheid
% Voertuigen correcte snelheid
Hondzochtstraat
40759
1,36%
98,64%
Nieuwe baan
46504
2,41%
97,59%
Steenweg op Bellingen
65722
1,98%
98,02%
Trapstraat
63082
0,30%
99,70%
Totaal
216067
1,47%
98,53%
 
“Binnenkort volgen nog de geplande wegmarkeringen die in de verschillende stukken van de trajectcontrole nog eens duidelijk de geldende snelheidsregimes gaan aanduiden. Dat kon nog niet eerder door de slechte weersomstandigheden.”
 
“Het effect van een verhoogde pakkans – of het gevoel van een verhoogde pakkans – is net dat men zich overal aan de geldende snelheidsregimes gaat houden, niet alleen waar gecontroleerd wordt. Acties met mobiele camera’s worden daarom ook nooit aangekondigd, anders is er enkel effect op die ene locatie en op dat ene moment. Deze kortzichtige actie van de oppositie geeft in feite aan dat men alleen op dat traject in Bellingen moet opletten. Hoe dat te rijmen valt met de verkeersveiligheid in de rest van de gemeente is een raadsel.”
 
Restbedrag voor verkeersveiligheid
“Als men vanuit de oppositie eerlijk en volledig zou communiceren, weet men dat dit allesbehalve een cash cow is voor de gemeente. Het bedrag van de boetes gaat bijna volledig naar de installatie, het beheer en onderhoud van de camera-infrastructuur en -software, naar de handhaving en de administratieve verwerking van de boetes. Dat is hoog in het begin, maar daalt naarmate er minder boetes uitgeschreven worden (wat ook het doel is). Belangrijk is bovendien dat het de snelheidsovertreders zijn die de maatregelen betalen en NIET de bestuurders die zich wel aan de regels houden! Het schepencollege in Pepingen besliste bovendien al eerder dat indien er een restbedrag van de boetes zou zijn, dit opnieuw geïnvesteerd wordt in lokale verkeersveiligheidsmaatregelen. Het kan immers niet blijven duren dat de hele gemeenschap de kosten moet blijven dragen van de verkeersmaatregelen die we als gemeente moeten nemen om de snelheidsovertreders er uit te krijgen.”

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 07 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 jun 2024

archief