Infoavond over toekomstige KWZI BEERT

C21

Infoavond over toekomstige KWZI BEERT

Foto_infoavond_kwzi_beert_29052024
 

Afgelopen woensdag 29/05/2024 vond de eerste infoavond plaats over het zuiveringsgebied Beert en over de mogelijke locatie van een Kleinschalige Waterzuiveringsinstallatie (KWZI). De gemeente Pepingen werkt samen met Fluvius en Aquafin om de zuiverings- en rioleringsgraad in de gemeente te verhogen. Op verschillende locaties stroomt het afvalwater dat in de riolering terechtkomt nog rechtstreeks de natuur in.

Op de infoavond werden de verschillende locaties overlopen die in aanmerking zouden kunnen komen. Op basis van objectieve parameters, technische vereisten en na het inwinnen van de eerste pré-adviezen bij de verschillende adviesinstanties zoals Onroerend Erfgoed, Landbouw en Visserij, Departement omgeving, … werd de locatie op de hoek van de Eikstraat en de Kiethomstraat als meest geschikt weerhouden. Daarnaast werd er een eerste ontwerp van een preliminair inplantingsplan voorgesteld. Aquafin en Fluvius benadrukken duidelijk dat deze locatie nog niet definitief vastgelegd is. Een wijziging op vlak van inplanting of oriëntatie is nog steeds mogelijk.
 
Hoe wordt de zuiverings- en rioleringsgraad verbeterd?
In een eerste fase legt Aquafin een verzamelriool aan. Deze moet het afvalwater opvangen van de woningen in de Hollestraat, de Nederbeertstraat, de J. Demaegtstraat, de Elbeekstraat en de Eikstraat, en transporteert het naar een kleine waterzuiveringsinstallatie (KWZI). De exacte locatie voor deze nieuwe zuiveringsinstallatie moet nog definitief bepaald worden. Het verzamelde afvalwater wordt daar gezuiverd, vooraleer het de Klokborrebeek instroomt.
In een latere fase zullen de straten waarvan het afvalwater nu direct de Groebengracht, de zijtakken van de Groebengracht en enkele andere grachten instroomt, ook aan de geplande zuiveringsinstallatie aangesloten worden. Het aansluiten van de rioleringen aan de zuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat het afvalwater niet meer rechtstreeks de beek in loopt, wat milieuvervuiling tegengaat en de natuur ten goede komen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief