Ghost Trees aan het Kasteel van GAASBEEK

C21

Ghost Trees aan het Kasteel van GAASBEEK

Scherm__afbeelding_2024-07-03_om_10
 
Met Ghost Trees flirt Sophie Whettnall met de grenzen tussen het zichtbare en het onzichtbare, tussen heden en verleden, tussen droom en werkelijkheid. Met biologisch afbreekbare pigmenten schildert ze schaduwen van fictieve bomen op het grasveld voor het Kasteel van Gaasbeek. De tijd lijkt stil te staan en de ontheemde schaduwen nodigen je uit tot vertraging en reflectie.
 
Ghost Trees maakt deel uit van de expo ‘Rebelse echo’s – 800 jaar verhalen, 100 jaar museum’. Spelend met het licht en omringd door de bomen van het park gaat haar interventie volledig op in het landschap, letterlijk zelfs: door zonlicht, het vallen van regen en het groeien van het gras vervagen de schilderingen langzaamaan, als de echo uit een imaginair verleden.
 
In het Kasteel van Gaasbeek is de video Midnight Sun van Sophie Whettnall te zien. Hier brengt ze het landschap letterlijk naar binnen. Zich ontdubbelend en spiegelend verweven de beelden zich met de patronen van de muurschilderingen in de Kamer van Carletto. Samen met de klankband refereren de beelden ook naar de vleermuizen die een thuis vonden in de zolders en kelders van het kasteel.
 
Sophie Whettnall
Sophie Whettnall (°1973, Brussel) is een Belgische multidisciplinaire kunstenares. Door middel van performance, installatie en video onderzoekt ze de relatie tussen lichaam en omgeving. Sterk beïnvloed door de landschapsschilderkunst laat ze zich leiden door haar zintuigen en haar fascinatie voor het ongrijpbare, haast desoriënterende effect van licht. De werken van Whettnall zijn stille oefeningen in contemplatie, terwijl ze tegelijkertijd de kijker activeren. Ze daagt het idee uit dat zien gelijk staat aan begrijpen.
 
Sinds het einde van de jaren '90 is haar werk internationaal tentoongesteld, met onder andere solotentoonstellingen in Le Pavillon de Vendôme in Aix-en-Provence (2022), Galerie Michel Rein in Brussel (2022), Bozar in Brussel (2021), Fondazione Palazzo Magnani in Reggio Emilia (2021), Galerie Michel Rein in Parijs (2021) en De CENTRALE voor hedendaagse kunst in Brussel (2019). Ze nam deel aan talrijke groepstentoonstellingen in België en in het buitenland, met name in het STUK in Leuven (2024), Gallerie degli Uffizi in Firenze (2024), Villa Empain (Boghossianstichting) in Brussel (2023) en de 52e Biënnale van Venetië (2007).
 
Praktische informatie
» De performance vindt plaats op 5 en 6 juli, als de weersomstandigheden het toelaten. Mochten de data wijzigen, lees je het hier. ​
​» Het werk zal een tijdlang zichtbaar blijven maar onder invloed van de natuurelementen langzaam vervagen en weer verdwijnen.
​» Locatie: grasveld voor het Kasteel van Gaasbeek
​» Je kan de performance gratis bijwonen. Kunstenares Sophie Whettnall kan tijdens pauzes gerust aangesproken worden en vragen beantwoorden. ​
​✓ Gelieve het grasveld niet te betreden tijdens de performance van Sophie Whettnall.
​✓ Hou je hond aan de leiband.
​✓ Het beste zicht op de performance heb je vanuit de Franse tuin (onderdeel van de Museumtuin).
 
Met dank aan het Agentschap Natuur en Bos.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief