Natuurpunt LENNIK beheert orchideeënplekjes in het gemeentelijk speelbos

C21

Natuurpunt LENNIK beheert orchideeënplekjes in het gemeentelijk speelbos

Natuurpunt Lennik beheert 6 natuurgebieden, die verspreid liggen over de gemeente. Deze zijn eigendom van vzw Natuurpunt. De natuurvereniging beheert ook een natuurgebied van de gemeente in Eizeringen en sinds kort enkele orchideeënplekjes in het gemeentelijk speelbos.
In het Lennikse gemeentelijk speelbos groeit een uitzonderlijk grote groep wilde orchideeën nl de Brede wespenorchis.
Naar aanleiding van de plannen voor een gemeentelijk speelbos vestigde Natuurpunt Lennik de aandacht van de gemeente op de aanwezigheid van deze orchideeënsoort. Wilde orchideeën zijn beschermde planten.
In Lennik komen er nog enkele andere wilde orchideeënsoorten voor maar meestal gaat het om alleenstaande planten. Een dergelijke grote hoeveelheid wilde orchideeën op één plaats is eerder zeldzaam in onze regio.
In samenspraak met de gemeente werden enkele plekken afgebakend die worden beheerd door Natuurpunt Lennik. De grootste uitdaging is het onder controle houden van de Japanse Duizendknop. Zaterdag snoeiden twee vrijwilligers deze exoten weg.
Het beheer zal bestaan uit het regelmatige controleren van de orchideeënplekjes en het weghalen van bedreigende plantensoorten. Gesnoeide exoten worden door de gemeente op een gepaste manier verwijderd.
De Brede wespenorchis
De Brede wespenorchis is een purpere orchidee die bestoven wordt door verschillende soorten wespen. Om bestuivers aan te trekken, en zich te verzekeren van een nageslacht, verspreidt de brede wespenorchis een subtiele vanillegeur. 
In het speelbos hebben de bloemen mooie kleurenvariaties. Sommigen zijn geheel groen, andere hebben een hoofdkleur rood, wit of geel of hebben een ingewikkelde kleuring met rood, lila, wit, bruin en groen
De plant bloeit gedurende de maanden juni tot augustus. De bloemen vormen een losse aar of een tros met naar een kant hangende bloemen. De bloemen zitten verspreid over de volledige lengte van de harige steel. 
De bodems waarop zij voorkomt gaan van voedselarme zandgronden tot rijke leem- of kalkhoudende bodems die eerder zuur tot licht basisch zijn. Brede wespenorchis komt ook regelmatig voor op plaatsen die hevig beïnvloed zijn door de mens zoals bosaanplantingen, beplante dijken en zelfs stadsparken. 
De Brede wespenorchis kan op gunstige standplaatsen een hoogte bereiken tot wel 0,80 m. Je kunt dus erg forse planten vinden.
Plukken of uitsteken heeft geen zin. Maar laat de plant in de natuur staan en help haar mee beschermen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief