Voetweg tussen Kattenbos en Kattestraat in Lennik na 30 jaar weer open

C21

Voetweg tussen Kattenbos en Kattestraat in Lennik na 30 jaar weer open

Img_4219__kopie_
Ingezonden foto
 
Na een lange periode van 30 jaar is de voetweg 66-69 tussen Kattenbos en Kattestraat in Lennik eindelijk weer toegankelijk voor wandelaars. Voor wie het nog niet wist, de gemeente Lennik heeft tal van prachtige weggeltjes. Sinds het begin van de jaren negentig kwamen de eerste meldingen binnen dat deze voetweg niet langer toegankelijk was, waarna de doorgang in 2002 volledig geblokkeerd bleek. Maar anno 2024 is de prachtige voetweg eindelijk weer open. Wandelaars kunnen nu opnieuw genieten van een wandeling via de Kattenbos, van Tomberg naar Eizeringen.
 
Sinds 2019 werd, na een verkennende zoektocht met enkele wandelaars uit de buurt, getracht om via overleg met de omliggende eigenaars en de vzw Trage Wegen deze voetweg te heropenen. Om de exacte ligging van de voetweg helder te krijgen, stelde het gemeentebestuur een landmeter aan in 2021-2022.
 
Parallel aan het uitzetten van de voetweg, werd een traject gestart voor het kappen van het naastgelegen bos met populieren en fijnsparren. Om schade aan de herinrichting van de voetweg te voorkomen, werd gewacht met de werkzaamheden tot de bomen in het voorjaar van 2024 gerooid waren. Na het opruimen van de stammen kon de dienst Omgeving starten met de verdere heraanleg van het wandelpad. De effectieve werken werden uitgevoerd door vzw Kiemkracht. 
 
Om alle onzekerheid over de exacte ligging van de voetweg weg te nemen, werd de landmeter gevraagd om het traject dicht bij de Kattestraat opnieuw op te meten. Na deze heropmeting werd de voetweg tijdens droge periodes verder afgewerkt in nauw overleg met de twee aangrenzende eigenaars.
 
Het gemeentebestuur is verheugd dat de voetweg na 30 jaar weer volledig open is en dankt iedereen die hieraan de afgelopen jaren positief heeft bijgedragen. 
 
Ontbrekende schakel in de voetwegen rond Lennik.
De heropende voetweg biedt een avontuurlijke en aangename wandelroute die Eizeringen (regio Kattenbos-Ninoofsesteenweg) verbindt met Sint-Martens-Lennik (regio Tomberg-Schapenstraat) en vice versa. De heropening van deze ontbrekende schakel in de voetwegen rond Lennik, voert je langs een schitterend stukje bos.
 
De voetweg Kattenbos is omwille van meerdere redenen uitsluitend toegankelijk voor voetgangers. Het pad ligt in een drassige vallei, waardoor een knuppelpad werd aangelegd. Daarnaast is de voetweg gelegen in een beschermd natuurgebied en langs een talud met waardevolle vegetatie wat maakt dat het geen deel kan uitmaken uit van de mountainbikeroute in gemeente Lennik en niet toegankelijk is voor fietsen of motorvoertuigen. De vele houten trapjes maken het daarvoor ook niet echt geschikt.
 
Het tracé zal de komende maanden regelmatig worden gecontroleerd en waar nodig verbeterd, maar zal vanwege het grillige parcours allicht nooit toegankelijk kunnen worden gemaakt voor minder mobiele personen.
Met de heropening van deze voetweg ontsluiten we opnieuw een prachtig stukje natuur waarvan het gemeentebestuur hoopt dat vele Lennikenaren en bezoekers van onze gemeente hier veelvuldig gebruik van zullen maken.
 
De wandelweg is alvast ook in de update van het wandelknooppuntennetwerk opgenomen.
 
 
...
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 okt 2024
MARC SLUYS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert/Marc Sluys | 05 okt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief