LENNIK verhoogt veiligheid met nieuw camerabewakingssysteem

C21

LENNIK verhoogt veiligheid met nieuw camerabewakingssysteem

20241010_182642
 

nvestering in veiligheid en vandalismebestrijding

Als onderdeel van ons actief preventiebeleid besloot Lokaal Bestuur Lennik, in samenwerking met de lokale Politie, het verouderde camerabewakingssysteem te vervangen en uit te breiden met een nieuwe, performantere installatie. Deze investering van 170.000 euro* (kostenverdeling als bijlage) is een belangrijke stap in het verhogen van de veiligheid en het bestrijden van vandalisme in Lennik.
 
Vervanging en uitbreiding van het oude systeem
Het 20 jaar oude camerasysteem in het centrum van Lennik werd volledig vervangen en uitgebreid met o.a. bijkomende camera’s aan de gevel van het gemeentehuis en de Academie Peter Benoit. Het verouderde systeem was vaak defect en de software om beelden op te zoeken was zeer tijdrovend. Bovendien konden de beelden uitsluitend in de schepenbank geconsulteerd worden, wat het gebruik ervan beperkte tot het onderzoeken van zware misdrijven.
Drie jaar geleden werden er camera’s toegevoegd aan de sporthal, die ondanks het oude systeem hun nut bewezen in het vaststellen van overlast op de site. De politie kon bij problemen opzoekingen doen, wat leidde tot het besluit om het systeem op de Markt en de sporthal uit te breiden en te integreren in één modern systeem. Dit nieuwe systeem kan nu vanaf meerdere locaties, mits toegangsrechten, bekeken worden. Zo kan Politiezone Pajottenland door het nieuwe systeem ook beelden bekijken van op het centrale kantoor te Kester bijvoorbeeld.
Samenwerking tussen lokaal bestuur Lennik en Lokale Politie Pajottenland
Als lokaal bestuur Lennik staan we in voor de financiering, plaatsing en het onderhoud van de camera’s, terwijl de Lokale Politie Pajottenland ze gebruikt voor veiligheidsdoeleinden. De beelden worden uitsluitend door de Politie gebruikt om na klachten misdrijven, overlast en vandalisme op te sporen.
Uitgebreide dekking en ondersteuning 
Het nieuwe camerabeveiligingssysteem biedt ook ondersteuning bij grote evenementen op de Markt of het Andreas Masiusplein. De Politie kan, dankzij het totaaloverzicht over het centrum, snel en overzichtelijke bijstand bieden aan aanwezige ploegen op het terrein op het ogenblik dat er zich incidenten zouden voordoen. 
De nieuwe camera’s in het centrum richten zich nu vooral op de veiligheid aan o.a. oversteekplaatsen, in tegenstelling tot vroeger, waar ze voor de ingebruikname van ANPR-camera’s vooral in- en uitgaand verkeer filmden. 
Zowel de bestaande camera’s aan de sporthal als de nieuwe, die filmt vanaf het skatepark richting sporthal, werden geïntegreerd in het nieuwe systeem, waardoor alle sportterreinen, het camperterrein en de deuren van de sporthal nu in beeld gebracht worden. 
Met deze verbeteringen zet Lennik een belangrijke stap in het verhogen van de veiligheid en het verbeteren van de leefbaarheid in de gemeente.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert/Marc Sluys | 05 okt 2024

archief