Estaminet ‘Au Cher Ami’ in DROGENBOS voorlopig beschermd

Estaminet ‘Au Cher Ami’ in DROGENBOS voorlopig beschermd

Image004
Estaminet ‘Au Cher Ami’ in Drogenbos voorlopig beschermd Foto Ingezonden
 
100776
 

 Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft Estaminet ‘Au Cher Ami’ in Drogenbos voorlopig beschermd als monument. 

 

“In Vlaanderen wordt het steeds zeldzamer om een echt dorpscafé tegen te komen. En al zeker als je op zoek gaat naar een caféinterieur dat honderd jaar oud is. Zo een uniek caféinterieur vind je nog in Estaminet ‘Au Cher Ami’ in Drogenbos en daarom beschermen we dit pand als monument”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het estaminet heeft een typische ligging op een kruispunt van wegen: de Grote baan en de Sterstraat. Het driehoekige omhaagde voorpleintje met kastanje en lindebomen is eeuwenoud. De buitenkant van het estaminet heeft alle kenmerken van een negentiende-eeuwse landelijke herberg. In het authentiek burgerlijk caféinterieur uit het begin van de jaren 1920 zijn de typische elementen als de houten banken en lambrisering, het toogmeubel en de glazenkast mooi bewaard.

De archieven vertellen ons dat Marie Hemeryck in 1865 de eerste herbergierster was. In 1876 werd aan de herberg een danszaal bijgebouwd. Kastelein Philippe Slinckx-Van Impe zorgt begin jaren 1920 voor een nieuw interieur, dat vandaag nog altijd gebruikt wordt. Meubelmaker A. Van Lierde uit het nabijgelegen Ruysbroeck zorgde voor de uitvoering. De meubelmaker was zo trots op zijn realisatie dat hij zijn naam met een koperen plaatsje op de toog vereeuwigde. 

Estaminet ‘Au cher ami’ wordt beschermd omwille van zijn historische en architecturale waarde. De bescherming past in een evaluatie van gebouwen met erfgoedwaarde in de Vlaamse Rand.

 

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

 

Meer informatie over de procedure:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgoed/procedure/

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief