Estaminet Au Cher Ami in DROGENBOIS wordt beschermd als monument

Estaminet Au Cher Ami in DROGENBOIS wordt beschermd als monument

Drogenbos_sterstraat_2_medium
Foto's Onroerend Erfgoed © Kennes Hilde
 
Drogenbos_sterstraat_2_square
 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts beschermt Estaminet ‘Au Cher Ami’ in Drogenbos definitief als monument. Het Estaminet heeft een 19de eeuwse buitenkant en een goed bewaarde binnenkant uit het begin van de 20ste eeuw. “Een fraai staaltje van onze eeuwenoude café-cultuur”, zegt Weyts. “Dit is nog een echt authentiek dorpscafé”. 

Estaminet met danszaal ‘Au Cher Ami’, gelegen op de hoek van de Sterstraat en de Grote Baan in Drogenbos, werd eind 2018 voorlopig beschermd als monument. 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts beschermt Estaminet ‘Au Cher Ami’ nu definitief als monument, ondanks het voorbehoud van de huidige zaakvoerder. “Erfgoed is van de hele gemeenschap”, zegt Weyts. “Als individu kan je met waardevolle historische gebouwen niet zomaar doen wat je wil. De Vlaamse Overheid moet waardevol erfgoed beschermen, anders houden we straks niets meer over. Daarom bescherm ik dit waardevol gebouw, met een interieur van bijna 100 jaar oud, desnoods tegen de zin van de huidige eigenaars”. 

In ‘Au Cher Ami’ is al meer dan anderhalve eeuw zonder onderbreking een café gevestigd. De eerste vermelding van een herbergierster in ‘Au Cher Ami’ dateert al uit 1865. In 1876 wordt ook de danszaal vermeld. Het goed bewaarde estaminet is aan de buitenkant een schoolvoorbeeld van een landelijke herberg uit de 19de eeuw, met een omhaagd voorplein. Het authentieke interieur dateert dan weer uit de vroege jaren 1920: de typische houten banken en lambrisering, een fraaie glazenkast, een volledig bewaard toogmeubel, ingewerkte spiegels, een vloer met kenmerkende zwart-wittegels. De vakman die de toog vervaardigd heeft was zo trots op zijn werk dat hij een koperen naamplaatje aanbracht op de tapkast. Het café-interieur werd dus gesigneerd, wat erg zeldzaam is. 

De definitieve bescherming als monument maakt het mogelijk om premies aan te vragen, zodat dit erfgoed verder gevrijwaard kan worden. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 17 jan 2021
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief