DROGENBOS -Opwaardering FeliXart

DROGENBOS -Opwaardering FeliXart

Mufdb0911_208
FeliXart wordt de komende jaren veelzijdig uitgebouwd
 

Vlaams minister voor de Rand Ben Weyts wil het FeliXartMuseum en zijn omgeving verder uitbouwen tijdens de komende legislatuur. Dat blijkt uit zijn beleidsnota  2019 voor de Vlaamse Rand.

 

 " Het FeliXartMuseum positioneerde zich de vorige regeerperiode verder als ‘niche’-speler in de werking rond de Vlaamse en Belgische historische avant-garde. Na succesvolle tentoonstellingen zoals De Brabantse Fauvisten (2016), werden er ook projecten opgezet met internationale allure. Constructivistische verbanden(2018) was zo een samenwerking met het Belvedère Museum in Nederland. Op Vlaams niveau speelde het museum zijn expertise uit in het samenwerkingsverband rond de themawebsite Abstract Modernisme van de Vlaamse Kunstcollectie (online sinds 2016) en de semipermanente ontsluiting van de Interbellum collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen(KMSKA)(sinds 2011).

  Tot aan de heropening van het KMSKA zullen deze werken steeds een mooie context bieden aan de permanente collectie van Felix De Boeck.De derde en laatste fase van de heroriëntering van de instelling naar een erfgoedensemble, waar kunst en natuur de veruiterlijking vormen van het legaat van de schilder-boer uit Drogenbos, komt nu op een beslissend moment. Gronden werden aangekocht en het biodiversiteitsdomein ‘Het Moeras’ werd aan de beschermde boomgaard gekoppeld in een samenwerking met de gemeente Drogenbos en Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Tot slot is er de gerestaureerde hoeve die binnenkort wordt opgeleverd. Binnen deze regeerperiode voorziet het museum de herlancering van de gehele FeliXsite.

 De publieksopening zal het culminatiepunt vormen van een volgehouden strategie die we sinds 2005 ontwikkelen en die de Vlaamse overheid, vanuit de verschillende bevoegdheden, stelselmatig ondersteunde. Vanuit mijn bevoegdheid wens ik in de komende regeerperiode een coördinerende rol op te nemen om een duurzame uitbating van de FeliXsite te garanderen. 

 Binnen de krijtlijnen van de bestaande beheersovereenkomst wil ik met de betrokken overheden een complementaire ondersteuning bieden. Samen met de ministers bevoegd voor cultuur en natuur willen we evenwichtig de verschillende uitgangspunten versterken om zo een aantrekkelijke hefboom in de regio te creëren.

 Het FeliXart Museum kan met zijn infrastructuur en domein een rol spelen binnen de ontwikkeling van de Zuidrand. Met de provincie wil ik bekijken hoe we de site vanuit een recreatieve insteek toeristisch kunnen inzetten voor de regionale inbedding van de instelling. Met de faciliteitengemeente Drogenbos willen we constructief werken aan de lokale verankering van de instelling. Via de reconstructie van‘authentieke’ activiteiten rond de hoeve, zoals bijvoorbeeld een kinderboerderij, een ecologische speeltuin, het behouden en heractiveren van het immaterieel erfgoed rond de schuttersgilde, kunnen we tal van publieksactiviteiten ontwikkelen. Taalbaden, kunst en eco-educatie kunnen hand in hand gaan met participatieve projecten zoals het opzetten van volkstuinen en het publiek beheren van fruitoogsten." aldus de beleidsnota.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief