DROGENBOS Het FeliXart Museum heropent zijn deuren

DROGENBOS Het FeliXart Museum heropent zijn deuren

Editiepajot_bart_devill___felixart-duif
ingezonden foto
 

Het wordt uitkijken naar zaterdag 13 juni 2020 wanneer het FeliXart Museum zijn deuren heropent in Drogenbos. Wat nu al geweten is, het zal meer dan de moeite zijn om even langs te gaan, want er staan verrassende tentoonstellingen op het programma. Voor uw eigen veiligheid wordt gevraagd om vooraf te reserveren, Vooraf reserveren kan telefonisch 02 377 57 22 of per email info@felixart.org, zodat men de voor opgelegde maatregelen kan respecteren. Het thema van een nieuwe tentoonstelling is “Abstracte kunst in vogelvlucht”. Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren van Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum met renom, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. Vandaag, 55 jaar later, weer onder de kerktoren van Drogenbos. 50 werken uit de rijke collectie van het Museum van Elsene komen naar het FeliXart Museum, waaronder De duif (1927) van Felix, die als het ware terugkeert naar haar heimat in Drogenbos, in vogelvlucht op amper 7 km van de hoofdstad.

Rond de eeuwwisseling was er sprake van heuse sociale en economische omwentelingen in de Westerse samenleving, wat duidelijk weerspiegeld wordt in de kunst. Kunstenaars gaan op zoek naar een andere realiteit, die verder gaat dan het visueel waarneembare, om zo een nieuw wereldbeeld weer te geven. Dit uit zich in de keuze van thema’s en artistieke experimenten met lijnen, kleuren, licht en perspectief. In de periode tussen het fin de siècle en de Eerste Wereldoorlog is er een veelheid aan artistieke strekkingen: het impressionisme, het post-impressionisme, ‘les Nabis’, het fauvisme, het kubisme, het expressionisme en het futurisme. Eén voor één stromingen die de traditionele academische vormen afwijzen en verlangen naar het achter zich laten van de klassieke voorbeelden die zich richten op de pure nabootsing.
Op de tentoonstelling kan men genieten van werk van Felix De Boeck, Ferdinand Schirren, Rik Wouters, Roger Parent, Rodolphe Strebelle, Louis Thevenet, Georges Creten, Jean Brusselmans, Jean-Louis Flouquet, Jehan Frison, Jos Albert, Willy Schlobach, Dario de Regoyos, Marcel Jefferys, Jef Verheyen, Anne Bonnet, Gaston Bertrand, Louis Van Lint, Jo Delahaut, Jean Dewasne, André Dekeijser, Marc Mendelson, Antoine Mortier, Guy Vandenbranden, Paul Horvath, Mig Quinet, Jules Lismonde, Pierre Lahaut, Dan Van Severen, Gaston Bertrand, Edith Dekyndt, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine, Walter Leblanc, Michel Mouffe, Marthe Wéry, Xavier Mary, Maurice Wyckaert, Francis Dusepulchre. Openingsuren: Donderdag – zondag: 10:30 – 17:00
Maandag, dinsdag en woensdag enkel geopend voor groepen en evenementen (reservatie verplicht)
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2020
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 17 jan 2021
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief