SINT- GENESIUS-RODE - Eerste steen nieuwbouw Woonzorgcentrum “De Groene Linde”

C21

SINT- GENESIUS-RODE - Eerste steen nieuwbouw Woonzorgcentrum “De Groene Linde”

Editiepajot_rode_ocmw
Ingezonden foto
 

Het woonzorgcentrum “De Groene Linde” ondergaat belangrijke veranderingen op het vlak van infrastructuur. Op 1 juni 2013 werd de 1e steen gelegd van het nieuwbouwproject waarbij 84 nieuwe woongelegenheden zullen aangebouwd worden aan de bestaande recentste vleugel van 27 woongelegenheden. Huiselijke gezelligheid staat centraal in dit project.

 
Het nieuwe woonzorgcentrum situeert zich achter het huidige rusthuis en het dienstencentrum De Boomgaard. Voor de vorm opteerde architect Philippe Samyn voor een vlinder. Met deze bijzondere vorm worden lange doodse gangen vermeden en worden per verdieping verschillende intieme rust- en zitpunten gecreëerd. Op die manier straalt het woonzorgcentrum een aangename huiselijke sfeer uit voor haar bewoners, hetgeen een zeer belangrijk uitgangspunt is van het OCMW. Het woonzorgcentrum wil hen een thuis aanbieden waarin zij een leven kunnen leiden dat zo goed mogelijk aansluit bij hun vroegere leven.
 
Leefgroepen
Een leven dat “zo normaal mogelijk” is, houdt een kleinschalige woonomgeving in. Met de nieuwbouw wordt resoluut gekozen voor kleinere leefgroepen. Binnen deze leefgroepen wordt het dagelijks gezinsleven zoveel mogelijk benaderd. Elke leefgroep beschikt hiervoor over een eigen leefruimte met kitchenette. De nieuwbouw telt 6 leefgroepen, dit zijn 2 leefgroepen per verdieping waarvan de leefruimtes telkens met elkaar kunnen verbonden worden voor gezamenlijke activiteiten per verdieping. 2 leefgroepen worden voorbehouden voor mensen met dementie en desoriëntatie. Voor hen wordt ook een afgesloten tuin aangelegd zodat ze in alle veiligheid kunnen genieten van de buitenlucht.
 
111 woongelegenheden
Het woonzorgcentrum zal na de werken 111 woongelegenheden tellen: de nieuwbouw van 84 bedden alsook de huidige 27 bedden boven het dienstencentrum. Enkel het aantal bedden kortverblijf wordt uitgebreid, nl 8 in plaats van 6. Het OCMW opteert voor grotere kamers met veel licht en elk een eigen sanitaire ruimte met douche. Dit komt ten goede aan een betere leefbaarheid. Elke kamer is minimum 24m² netto groot met plaats voor een salonnetje en een comfortabele badkamer met verschuifbare wanden. Daarnaast beschikken alle kamers over een hoekraam voor een maximale lichtinval. 
 
Woon-en zorgsite
Woonzorgcentrum “De Groene Linde” maakt deel uit van een heuse woon-en zorgsite dat het OCMW van Sint-Genesius-Rode in de loop der jaren tussen de Zoniënwoudlaan en de Boomgaardweg heeft uitgebouwd. Het woonzorgcentrum is momenteel erkend voor 103 woongelegenheden, 56 als RVT en 47 ROB. Er is een gesloten afdeling voor mensen met dementie en desoriëntatie. De Groene Linde huisvest tevens een erkend centrum voor Kortverblijf van 6 woongelegenheden. (Met de nieuwbouw is er voorzien in een uitbreiding van de bedden kort verblijf van 6 naar 8). Aansluitend op het woonzorgcentrum, baat het O.C.M.W. een erkend lokaal dienstencentrum ‘De Boomgaard’ uit. Dit dienstencentrum voorziet in een uitgebreid gamma aan diensten en activiteiten, ten dienste van de oudere bevolking. Daarnaast telt de site 56 erkende serviceflats, 5 flats voor mindervaliden en 6 flats sociaal wonen, verspreid over 4 gebouwen. Aan de rand van de site bevinden zich 10 sociale woningen. Deze gemengde woonvorm, met name een mix van ouderen, mindervaliden en jongere “sociale” bewoners is het resultaat van de overtuiging van het OCMW van Sint-Genesius-Rode in de meerwaarde van het intergenerationeel buurschap.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2013
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 30 okt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief