De provincie Vlaams-Brabant investeerde in Natuur op school ook in RODE

C21

De provincie Vlaams-Brabant investeerde in Natuur op school ook in RODE

Scherm__afbeelding_2023-01-05_om_20
 

De provincie Vlaams-Brabant investeerde in december 39.058,35 euro in ‘Natuur op school’. Ze wil hiermee 6 scholen in Huldenberg, Leuven, Sint-Genesius-Rode en Zoutleeuw stimuleren om hun site te vergroenen en zo te werken aan biodiversiteit op en rond hun domein. 
Scholen die natuurprojecten realiseren die de biodiversiteit op of rond het schooldomein verhogen, kunnen rekenen op provinciale en Vlaamse steun.
“Kinderen en jongeren hebben nood aan natuur. Maar dat is niet simpel in het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom is het zeer zinvol dat ze via hun school in contact worden gebracht met natuur”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu. “Scholen kunnen bij ons terecht voor een subsidie om van hun grijze, betonnen speelplaats een groene oase te maken. Met deze investeringen willen we het belang van groen op en rond scholen benadrukken en de scholen stimuleren om de schoolomgeving groen(er) in te richten. Ook ontharding is zeer belangrijk. Het water ter plekke laten insijpelen is immers een oplossing tegen droogte, lage grondwaterstanden en wateroverlast". ​
​​39.058 euro voor meer Natuur Op School
​​​De provincie Vlaams-Brabant gaf in december 39.058,35 euro aan projecten. In onze regio voor:
Wauterbos tovert haar weiland nog groener!’ van GBS Wauterbos uit Sint-Genesius-Rode (4.815,5 euro)
​Het volledige inrichtingsplan van de school bevat een hertekening van de drie speelplaatsen die rondom het gebouw liggen. In eerste instantie zal het aflopend grasveld naast de nieuwe turnzaal opnieuw aangepakt worden. Met deze vergroening streeft de school een mix van uitdagend, avontuurlijk en vooral groen spelplezier na, gecombineerd met een verhoging van de biodiversiteitswaarde van het terrein. Het leerkrachtenteam wil middels deze vergroening ook meer inzetten op outdoor education. ​
Voor het uittekenen van het plan werd beroep gedaan op Buro’52, een tuin- en landschapsbureau.
Speelplaats vergroening’ van GBS Ecole de la Paix uit Sint-Genesius-Rode (10.000 euro)
Het plan van deze school vormt een verfrissend en veelzijdig ontwerp met veel organische vormen. Deze organische vormen zorgen voor een verrassende verwevenheid van klassiekers als een voetbalveld en een buitenklas, maar bieden ook plek aan een poel met overloopzone, groentetuin, een eetbaar bos, een avontuurlijk parcours en glijbaan. Het zorgt voor nog meer uitdaging, aansluitend bij het natuurlijk glooiende reliëf. De school wil niet enkel het welbevinden van leerling bevorderen, maar ook actief in de lessen met al dit groen aan de slag gaan.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys - Hugo Deville | 19 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 28 aug 2023

archief