SINT-GENESIUS-RODE - Vlamingen steunen de onafhankelijkheidseis van de Schotten

C21

SINT-GENESIUS-RODE - Vlamingen steunen de onafhankelijkheidseis van de Schotten

Editiepajot_sint-genesius-rode
Foto © Elsie De Greef
 

Bijna 30.000 Schotten stapten het voorbije weekend door de Schotse hoofdstad Edinburgh. 75 Vlamingen, waaronder heel wat mensen van de VVB (Vlaamse Volksbeweging) Zuidrand, ondersteunden de onafhankelijkheidseis van de Schotten door mee op te stappen in hun ‘Second March for Independence’.

Daarna woonden ze een drie uur durende meeting bij op de top van Calton Hill, de hoogste heuvel van hoofdstad Edinburgh. De betogers werden toegesproken door een niet aflatende stroom van sprekers, onder wie de fel toegejuichte Schotse premier Alec Salmond.

Op de vraag waarom Vlamingen meedoen aan deze mars, antwoordde Pascal Vanbellingen uit Sint-Genesius-Rode: « Uit soladiriteit voor volkeren in  Europa die opkomen voor het behoud van hun eigen identiteit. Omdat ik uit een regio in Vlaanderen kom waar we als Vlaming dagelijks moeten opkomen tegen de sociale vervreemding en verfransing, besef ik goed wat ijveren voor het behoud van eigen culturele identiteit betekent. Daarom voel ik mij als Vlaams Brabander verbonden met de situatie en de positie van de Schotten in de UK. »

Deze VVB-actie kaderde in het ICEC-project (International Commission for European Citizens – zie ook www.zelfbeschikking.eu) waarbij burgerbewegingen uit heel Europa  tegen 30 maart 2014 één miljoen handtekeningen willen verzamelen om het recht op zelfbeschikking in de Europese wetgeving in te schrijven. Bij de lancering van de Schotse campagne maakten de ICEC-partners bekend dat al meer dan 250 000 Europeanen de petitie ondertekenden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2013
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief