SINT-GENESIUS-RODE - Woonzorgcentrum “ De Groene Linde” viert 100 jarige Anna Sadowicz

C21

SINT-GENESIUS-RODE - Woonzorgcentrum “ De Groene Linde” viert 100 jarige Anna Sadowicz

Editiepajot_emile_devogeleer__anna_sadowicz
 

Woonzorgcentrum “ De Groene Linde” vierde de 100 jarige verjaardag van Anna Sadowicz, in Rode beter bekend als Anna van de “Ju”.

 

Anna werd geboren op 30 september 1915 in het westen van Polen, in de stad Poznan. Anna was de oudste in een gezin van vier kinderen ( 3 meisjes en 1 jongen ), waarvan zij de oudste was. Haar vader verdiende er de kost als ondernemer.

 

In de oorlogsjaren ontvluchtte Anna ( toen 16 jaar ) haar geboorteland met haar broer en zus naar België, zij verdienden hun kost door het kuisen van de lampen van de mijnwerkers in de koolsteen mijnen in Bergen.

 

Later huurde zij een flatje in Vilvoorde en verdienden zij hun geld door op te dienen in een restaurant, het is hier dat Anna haar latere echtgenoot Clement Lanckriet leerde kennen. Clement ging regelmatig fietsen met een vriend, het was die vriend die Clement koppelde aan Anna.

 

Na hun huwelijk vestigden ze zich in Sint Genesius Rode en begonnen een beenhouwerij aan de kerk van Rode ( Clement was van opleiding beenhouwer ).

 

Later verhuisden ze naar de dorpsstraat waar ze café-beenhouwerij uitbaatte en de bijnaam Anna en Clement van “ju” kregen.

 

Het koppel kreeg twee kinderen Janine en Jean Pierre, Jean Pierre was in de streek ook gekend als beloftevolle wielrenner ( klopte ooit op een kermiskoers Eddy Merckx ).

 

Naast het Café hield Anna zich vooral bezig met het opvoeden van de kinderen en haar tuintje.

 

Zeven jaar geleden belande ze in het woonzorgcentrum “De Groene Linde” en gaat ze nog regelmatig op bezoek bij haar dochter in Frankrijk (Aix en Provence) en bij haar zoon Jean Pierre in Beaumont (Charleroi).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief