SINT-GENESIUS-RODE - Schepen Geertrui Windels – Van Rompuystapt uit schepencollege uit onvrede

C21

SINT-GENESIUS-RODE - Schepen Geertrui Windels – Van Rompuystapt uit schepencollege uit onvrede

Gemeenteraad_2013
EP

 Schepen Geertrui Van Rompuy-Windels geeft ontslag als eerste schepen in St-Genesius-Rode en wil daarmee een aantal toestanden aan de kaak stellen. Schepen Windels: “Deze meerderheid claimt met woorden goed te besturen voor alle inwoners, ook voor de Vlamingen, maar de daden zijn niet navenant. Met dit ontslag wil ik deze toestanden aan de kaak stellen in de hoop dat mijn opvolgster, Anne Sobrie, op een betere samenwerking zal kunnen rekenen”.

Zelf zegt ze dat heel wat kunnen realiseren heeft dankzij de medewerking en subsidies van de provincie, het RLPZ (Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei), Haviland, Pro Natura, Kyoto in het Pajottenland…  zoals het opwaarderen van het Visserspad, van de boomgaard aan de Kwadeplas, vergroenen van de speelplaats Wauterbos, een boek over de papierfabriek, meer biodiversiteit in het park Novarode, op het speelplein aan de Smaragdlaan, groepsaankopen voor isolatie van woningen…..

Helaas was de samenwerking en het vertrouwen binnen het schepencollege zoek Zij noemt enkele voorbeelden:

•            Eerst werden haar bevoegdheden uitgehold
•            Dan werd de begroting milieu bijna tot nul herleid. Alleen ik mocht maar iets ondernemen als ik subsidies of sponsors vond, en dan nog.
•            Ik werd “geduld” op het college maar de meeste beslissingen werden de dag voordien genomen op een pre-college zonder mij. Als er nieuwe elementen opdoken tijdens het college, werd het college geschorst en ging de meerderheid in de coulissen beslissen. Verbrak ik de consensus dan probeerde men mij te chanteren met het herzien van de (luttele) subsidies voor de Nederlandstalige verenigingen
•            Nooit werd met mij overlegd. De dossiers voor het college werden pas op het allerlaatste moment vrijgegeven. Men probeerde me te verbieden om naar vergaderingen te gaan, om samen te werken met de administratie…
•            Vele initiatieven die ik uitwerkte (stappenplan voor trage wegen, veiligheid rond scholen, aankoop herbruikbare bekers, drinkwaterfonteintjes, inrichting van een terrein voor “openbaar groen” conform de subsidies die we ervoor krijgen…. ) werden me afgenomen
•            De burgemeestersconvenant mbt reductie CO2-uitstoot met 20% tegen 2020,  werd wel ondertekend maar het mocht geen euro extra kosten en de verplichte inspraaksessie met de inwoners mocht ik evenmin organiseren ook al kostte dat niets.
•            Samenwerking met Vlaanderen, met intergemeentelijke initiatieven ( vb voor sociaal verhuurkantoor, alcohol- en drugspreventie, cultuur, toerisme…) ligt nog steeds zeer moeilijk. Meewerken aan “Het toekomstforum voor Halle-Vilvoorde wilde de burgemeester niet.
•            Democratische inspraak en overleg met alle verkozenen, alle inwoners is ver zoek: geen wettelijk verplichte 10 gemeenteraden, nauwelijks commissies, nauwelijks overlegorganen en de verplichte adviesorganen zoals het woonoverleg, de Gecoro, de sportraad, overleg kinderopvang…… komen nauwelijks samen.
•            Belangrijke initiatieven van de Vlamingen als onze 11-juli-viering , het gezinsfestival “Volkinro”, onze cultuurraad, krijgen geen euro subsidie.
•            Alle N-talige socio-culturele verenigingen samen krijgen slechts 6300€ subsidie per jaar voor 12 verenigingen en moeten sinds kort extra betalen voor het gebruik van het cultureel centrum .

De meerderheid schreef wel 15 000€ in de begroting “voor communicatie ivm de taalfaciliteiten”.  Dit was om een promotiecampagne te voeren naar de Franstaligen om hun documenten automatisch (en niet op aanvraag) gedurende 4 jaar in het Frans te bekomen.   Een goede “samen-leving” begint toch met het begrijpen van elkaars taal!

Schepen Windels: “Voor mij is de maat vol : zo kan ik mijn job niet naar behoren uitoefenen. Het is jammer omdat ik mij 4 jaar, meer dan voltijds, met hart en ziel heb ingezet voor alle inwoners van onze gemeente. Deze meerderheid claimt met woorden goed te besturen voor alle inwoners, ook voor de Vlamingen, maar de daden zijn niet navenant. Met dit ontslag wil ik deze toestanden aan de kaak stellen in de hoop dat mijn opvolgster, Anne Sobrie, op een betere samenwerking zal kunnen rekenen”. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 feb 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief