SINT-GENESIUS-RODE Rodenaar Jean-Paul Degreef bouwde zijn laatste orgel

C21

SINT-GENESIUS-RODE Rodenaar Jean-Paul Degreef bouwde zijn laatste orgel

Editiepajot_bart_devill___orgel_rode
ingezonden foto
 

 Zondag 12 november is het zover en wordt het orgel gebouwd door Rodenaar Jean-Paul De Greef ingespeeld in de kerk van De Hoek. Hij begon al met het bouwen van dit houten orgel half 2015, eerst bij hem thuis en vanaf maart 2016 in de kerk van het Rodense gehucht De Hoek. Het Davidsfonds van Sint-Genesius-Rode die de bouw van het orgel ondersteunde organiseerde eerder, tijdens de Openkerkendagen in 2016 al gesmaakte uitlegsessies, op 12 november wordt om 19u een gratis orgelconcert georganiseerd in de Sint-Barbarakerk van De Hoek(Gehuchtstraat 184 Sint-Genesius-Rode). Vooreerst zal de bouwer een korte uitleg geven over dit enorme project, nadien volgt een concert door Agnes Feltkamp, een leerlinge van Wouter Dekoninck.

Jean-Paul , een gepensioneerd architect, is gepassioneerd door orgels met houten pijpen en bouwde er al enkele, o.m. voor de Don Boscokerk in Buizingen en de Sint-Pauluskapel in Galmaarden. In 1973 bouwde ook al een eerste huisorgel “om thuis op te oefenen”. Het viel hem toen al op dat er zo weinig informatie over de instrumenten te vinden was. “Orgelbouwers gaven hun kennis jarenlang door van generatie op generatie en dus kwam er weinig theorie aan te pas. Er is later wel onderzoek gevolgd aan de universiteiten. “Jean-Paul zocht dan die professoren zelf op en trok ook naar orgelbouwers in heel Europa om er kennis op te doen. Het was dan zijn wens om al zijn kennis samen te brengen in dit orgel  en de kerkfabriek van Sint-Barbara was bereid hiervoor de kerk ter beschikking te stellen.

Dit orgel, zijn laatste dat hij bouwde, is een imposant orgel geworden met 820 pijpen. Voor de kenners: iedere pijp moet meerdere malen afgesteld worden totdat voor de orgelbouwer een volledige pijpenreeks ontstaat die hem voldoening geeft. Het orgel is reeds enkele maanden bespeelbaar en blijkt andere muzikanten aan te trekken sinds Wouter Dekoninck er enkele weken terug op gespeeld heeft. Jean-Paul Degreef die voor dit project geen geld ontving, schenkt dit orgel nu aan de kerk. Wie het wenst, kan dit werk van Jean-Paul ook steunen door een gift na het concert. Wie niet aanwezig kan zijn en toch wil steunen, kan een bedrag overschrijven op rekening BE06 8508 2060 3022 van Davidsfonds Rode met vermelding “Steun orgel”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 nov 2017
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief