Passieconcerten in Genesius – Kerk te Rode centrum

Passieconcerten in Genesius – Kerk te Rode centrum

Affiche_3
 

Het was door een concert gegeven in 2014 in de kerk van DON BOSCO in Buizingen , waar ook mijn orgel bespeeld werd, dat ik kennis maakte met Karel DEWILDE aan het klavier van dit orgel. Afgaande op het feit dat het orgel uniek is door zijn samenstelling met alleen houten pijpen vroeg hij mij na afloop van het concert of ik soms geen klein orgel had voor begeleiding. Hij vertelde erbij dat hij sinds enige tijd Passieconcerten organiseerde wat , wat mij betreft, niet in dovemans oren terecht kwam.

De afspraak was gauw gelegd om het jaar daarop in 2015 een opvoering van zijn passieconcert in Rode te laten doorgaan met mijn toenmalig laatste kleiner orgel als begeleiding van een kwartet violen en zang door solisten. De ervaring van dit eerste concert zette mij onmiddellijk op de juiste golflengte van wat Karel op het oog had met deze concerten: muziek met de passieweek als thema, liefst gebracht met zangers en begeleiding met violen en orgel en op een perfect en hoog muzikaal niveau. 

Zijn bedoeling om hiervoor internationaal ieder jaar solisten bijeen te brengen bleek een zeer succesvolle formule.  Zijn muzikale interesse, mede met het feit dat zijn echtgenote een zaar goede violiste is, levert Karel een zeer breed spectrum op van muziek en van solisten over de wereld van Europa en elders. In de loop van de 4 reeds verlopen concerten mochten we zo kennis maken met musici uit Vlaanderen, de Verenigde staten, Polen, Wit Rusland, Oekraine, Zweden, Spanje en Frankrijk. Het muziekrepertoire rond de Passieweek is ook zeer groot en leent zich tot zeer diverse muziek. Het strekt zich uit over alle eeuwen van muziekcomposities, gaande van de vroegste barokmuziek tot en met de 19de eeuw met zijn vernieuwende muzikale harmonieën.

Wat mezelf betreft bereikte ik hiermee de voortzetting van mijn muzikale bedrijvigheid,  weliswaar op een zeer bescheiden niveau. Die interesse die nu wel vooral aanleiding geeft tot een studie van houten labiale orgelpijpen verplichtte mij orgels te bouwen om bereikte resultaten in deze studie te testen. De bouw van die testorgels creert de kans om muziek te horen maken op die instrumenten. Mijn parallel hiermee ook grote interesse voor kindertheater heeft me steeds binnen dit creatief proces het belang aangetoond van goede muziek voor de jongeren. Het feit dat muziek op goed niveau doorgaans betrekkelijk duur uitkomt kon met de voornoemd beschreven formule van “LA CHAPELLE SAUVAGE” van Karel DEWILDE een kans creëren om dit korter bij de jongeren te brengen. Rode dankt aan de Boesdaalhoeve jaarlijks mooie muzikale evenementen en deze Passieconcerten zijn er een goede aanvulling bij met de kans om live historische muziek te zien opvoeren door bekwame solisten van hoog niveau.

Op 6 april e.k. om 20h00 gaat het vijfde Passieconcert door in de Genesius – Kerk te Rode centrum. Bij de vorige concerten stemde het Schepencollege ermee in om een belangrijke bijdrage te leveren om dit hoogstaande evenement te kunnen laten doorgaan. Het verzekeringskantoor CRELAN hielp ook telkens met een bijdrage om de muzikale cultuur binnen onze Rodense gemeenschap te steunen, waarvoor dank. Ook kon ik telkens steunen op logistieke hulp vanwege de theatergroep “ HET KINDERUUR” voor de belichting en voor geluidsopname.

Dit jaar wandelt het concert doorheen de eeuwen met muziek op het thema van de “Tranen van Maria”, en dit tot en met de zeer expressieve muziek van FAURE en MASSENET, twee van de meest romantische componisten uit de laat 19de eeuw. Dit belooft een mooi muzikaal moment te worden en is opnieuw een echte aanrader. Ik hoop dit jaar meer jongeren op het concert te ontmoeten; hierom werd de inkomprijs voor de jongeren op 10 euro en dus zeer laag gehouden.

Voor Kaarten kan men terecht bij Het Davidsfonds-Rode  en bij jeanpaul.degreef@telenet.be.  

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mrt 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 17 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021

archief