Extra leefgebied voor de vroedmeesterpad in de Kwadebeekvallei in RODE

Extra leefgebied voor de vroedmeesterpad in de Kwadebeekvallei in RODE

Poeltje_voor_de_vroedmeesterpad_-_rlp_z
Poeltje voor de vroedmeesterpad - RLP&Z
 

Het brongebied van de Kwadebeek in Sint-Genesius-Rode krijgt een herinrichting die de vroedmeesterpad ten goede komt. Met de aanleg van kleine waterpartijen en stapelmuurtjes geven Natuurpunt Rode-Linkebeek en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei deze bijzondere ambifiesoort een stevige duw in de rug.  

Vroedmeesterpad is een merkwaardige amfibiesoort waarbij de mannetjes de broedzorg opnemen. Hoewel de vroedmeesterpad een echte cultuurvolger is die graag voorkomt in de buurt van bebouwing en menselijke activiteit, balanceert de soort in Vlaanderen op de rand van uitsterven. Zo ook in Sint-Genesius-Rode, waar een kleine populatie vroedmeesterpad voorkomt in de Kwadebeekvallei.   

Mooie samenwerking 

In het brongebied van de Kwadebeek, bij de oude hoeve Hof-ten-Hout, beheert Natuurpunt een langgerekt terrein dat grenst aan een belangrijke voortplantingspoel. Door het terrein in te richten willen Natuurpunt Rode-Linkebeek en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei de vroedmeesterpad een stevige duw in de rug geven, met de steun van de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.  

 

Enkele specifieke ingrepen 
“De vroedmeesterpad is een warmteminnende soort die een vrij open terrein nodig heeft met lage vegetatie”, vertelt Ron Merken van Natuurpunt Rode-Linkebeek. “Binnen dit inrichtingsproject wordt gewerkt aan 0,25 ha geschikt landhabitat met enkele kleinere, snel opwarmende waterpartijen. Schapen moeten de vegetatie voldoende kort houden, zoals de vroedmeesterpad het graag heeft. De schapenbegrazing zal bovendien verruiging van de vegetatie tegengaan, waardoor bloeiende kruiden meer insecten zullen aantrekken. Drie zuidelijk georiënteerde stapelmuurtjes worden aangelegd, als warmtecapterend element en als schuilplaats voor de padden.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2021
Marc Sluys
Ingezonden & Devogeleer Emilengezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 feb 2021

archief