Tweetalige lijst in Rode met gemeenteraadsverkiezingen

C21

Tweetalige lijst in Rode met gemeenteraadsverkiezingen

Editiepajot_bart_devill___accent_lijst
Ingezonden foto
 

 

Bij de lokale verkiezingen in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode had de kiezer tot nu toe weinig keuze. Je kon stemmen voor ofwel de Nederlandstalige ofwel de Franstalige eenheidslijst. Daar komt nu verandering in.

De Nederlandstalige lijst Engagement 1640 nam deel aan de gemeenteraadsverkiezingen naar huidige legislatuur toe. Maar er kwam ergens een kink in de kabel. Een resem raadsleden van Engagement 1640 en schepen Anne Sobrie startten in juli vorig jaar een nieuwe lokale beweging waarin N-VA niet meer welkom was….. “Een te verschillende beleidsaanpak” heette het toen en Engagement 1640 hield op te bestaan.  Oppositieschepen Anne Sobrie en verschillende OCMW- en gemeenteraadsleden – die momenteel nog deel uitmaken van de fractie Engagement 1640 – bundelen nu hun krachten met geëngageerde Rodenaren onder de nieuwe naam Accent 1640. “Een primeur voor onze gemeente”, stelt Anne Sobrie. “Het is de eerste lijst in meer dan dertig jaar die Nederlandstaligen en Franstaligen verenigt. We hebben vroeger al geprobeerd om Franstaligen op de lijst te krijgen, maar uiteindelijk haakten ze af. Nu hebben we er wel verschillenden gevonden. Het zijn er al meer dan vijf. Dat aantal kan nog oplopen, want sommigen moeten hun definitief antwoord nog geven.”

De initiatiefnemers benadrukken dat partijpolitieke belangen van bovenaf geen rol mogen spelen. “We zijn een onafhankelijke lijst zonder negatieve beïnvloeding van hogerhand”, benadrukt Jan Rombaut, die momenteel in de gemeenteraad zetelt. “We willen vermijden dat bij het nemen van beslissingen leden van onze lijst nog willen aftoetsen wat hun partij ervan denkt. Wij focussen op de belangen van de inwoners van Sint-Genesius-Rode. Onze gemeente heeft immers geen nood aan Nederlandstalige stoepen, Franstalige fietspaden, liberale straatverlichting, christendemocratische verkeerslichten of socialistische wandelwegen.” In haar programma schuift Accent 1640 vier prioriteiten naar voren. Raadslid Patrick De Cauwer verduidelijkt: “We gaan voor ondersteuning van het lokale verenigingsleven. Positieve samenwerking in het belang van alle inwoners, ongeacht taal, cultuur of afkomst dragen we hoog in het vaandel. Goed bestuur met politici die het voorbeeld geven is ook een speerpunt, net als de uitwerking van een doordacht mobiliteitsplan voor heel de gemeente.” De ambities voor de stembusslag in oktober zijn best duidelijk: “We willen voldoende stemmen halen om een schepenambt in de wacht te slepen om zo te kunnen deelnemen aan het beleid”, zegt Sobrie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2024
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief