Politie GERAARDSBERGEN/Lierde voert succesvolle controleactie uit op het jaagpad langs de Dender

C21

Politie GERAARDSBERGEN/Lierde voert succesvolle controleactie uit op het jaagpad langs de Dender

Speedpedelec
Actie tegen speedpedelecs op hhet Jaagpad
 

Op donderdag 18 juli heeft politie Geraardsbergen/Lierde in samenwerking met twee medewerkers van Natuur & Bos een controleactie uitgevoerd langs het jaagpad van de Dender. Tijdens de actie werd duidelijk dat het gebruik van speedpedelecs op het jaagpad een probleem vormt. De actie werd alvast positief ontvangen door zowel vissers als fietsers en trok ook aandacht op sociale media.

Tijdens de actie werden verscheidene controles uitgevoerd waaronder 7 controles in het kader van de campagne ‘Hondenpoep: Zakje bij, iedereen blij!’ en 16 visserijcontroles. Dit leidde tot de opmaak van meerdere processen-verbaal, waaronder één voor alcoholgebruik op de openbare weg en één voor overtredingen inzake visserij. Verder werden op het jaagpad één bromfietser en 4 bestuurders van een  speedpedelec aan de kant gezet. Ook hier werden de nodige processen-verbaal opgemaakt.

Speedpedelecs en het jaagpad: wat je moet weten

Jaagpaden zijn in de eerste plaats dienstwegen. Ze zijn noodzakelijk voor het onderhoud van de waterwegen, oevers, bruggen,... Jaagpaden zijn meestal ook openbare weg, vaak uitsluitend voor wandelaars en fietsers. Deze vlotte en autoluwe fietsverbindingen lokken toeristische fietsers, wielertoeristen én (elektrische) fietsers die snel en veilig naar het werk willen fietsen. Maar ook rolschaatsers en bijvoorbeeld hengelaars maken gebruik van de jaagpaden. Omwille van dat gemengd gebruik moeten de bezoekers rekening houden met elkaar. Dit kan door hun snelheid te beperken tot maximaal 30 km/u en altijd voldoende afstand te bewaren, zodat ze veilig kunnen stoppen.

Politie Geraardsbergen/Lierde benadrukt dat speedpedelecs tot op heden niet zijn toegelaten op het jaagpad langs de Dender in Geraardsbergen. Speedpedelecs zijn elektrische fietsen die een maximumsnelheid van 45 km/u kunnen halen. In de Belgische wegcode behoren ze tot de categorie bromfietsen P. Ze moeten dus de regels van de bromfietsen volgen.

“Het is van groot belang dat alle gebruikers van het jaagpad in Geraardsbergen zich aan de regels houden. We willen een veilige en aangename omgeving creëren voor iedereen, en daar hoort bij dat speedpedelecs het jaagpad niet gebruiken” zegt Jan Lauwaet, commissaris Buurtpolitie.

 Jaagpaden: onderborden signalisatie regelen toegang

Het zijn de onderborden bij de signalisatie die de toegang regelen op een jaagpad. Om rechtsgeldig met een speedpedelec op het jaagpad te rijden, moet ‘bromfietsen klasse P’ of ‘speed pedelecs’ expliciet vermeld staan als uitzondering op het verbodsbord.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jul 2024
Jimmy GODAERT
Jimmy GODAERT
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 15 jul 2024
Jimmy GODAERT | 11 jul 2024

archief