Voetbalhype in Nederland - Wat brengt het EK voor kleine clubs en jong talent?

C21

Voetbalhype in Nederland - Wat brengt het EK voor kleine clubs en jong talent?

51fc8a3398c43cb9fcf4a38385bb51f575f17960
Bron: https://unsplash.com/de/fotos/mY2ZHBU6GRk
 
51fc8a3398c43cb9fcf4a38385bb51f575f17960
Bron: https://unsplash.com/de/fotos/mY2ZHBU6GRk

 De Oranjes worden gezien als een van de geheime favorieten om te winnen en hebben in hun eerste wedstrijden al heel Nederland besmet met voetbalkoorts. Dit komt natuurlijk ook ten goede aan kleinere clubs en vooral aan het jonge talent dat zo belangrijk is voor de Eredivisie.

Nederland als Talentenfabriek: Jonge Spelers zijn de Sterren van de Toekomst

Zoals in zoveel Europese landen is voetbal een van de populairste sporten in Nederland. Al op jonge leeftijd spelen veel jongens en meisjes bij kleine clubs. Wat sommige kinderen zich op dat moment niet realiseren, is dat ze een grote carrière voor de boeg hebben.

Afgezet tegen de bevolking maken relatief veel voetballers in Nederland de sprong naar het wereldtalent. Het kaf van het koren wordt meestal al op jeugdniveau gescheiden. Terwijl de meeste spelers op amateurniveau blijven en een hobby maken van online weddenschappen met vrienden, maken sommige spelers de grote sprong en worden ze sterren waarop gewed kan worden.

Of het nu Feyenoord, PSV of Ajax Amsterdam is - de grote clubs in de Eredivisie hebben succesvolle jeugdteams en slagen er altijd in om spelers van internationaal kaliber te ontwikkelen. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Micky van de Ven behoren tot de beste spelers ter wereld op hun respectievelijke posities en begonnen hun carrière net als elke andere amateurvoetballer.

Maar vooral op amateurniveau worstelen veel teams met het probleem dat er nauwelijks genoeg spelers zijn. Terwijl voetbal vroeger de enige manier was om even uit het dagelijkse leven te stappen

en een leuke tijd te hebben met je beste vrienden, zijn er nu talloze alternatieven. Vooral gaming heeft veel voetbalfans betoverd.

In plaats van zelf op het veld te staan, stellen ze hun vaardigheden op de proef in EA FC. Maar als de amateurclubs dan niet in staat zijn om een team te leveren, worden de jongeren ook automatisch geannuleerd. Als een club moet stoppen, is dat bitter voor de hele regio. Dit fenomeen komt echter steeds vaker voor, vooral op het platteland van Nederland.

De Spelers in het Nationale Team worden Rolmodellen

Het is alweer een paar jaar geleden dat het Nederlands elftal tot de wereldtop behoorde. Natuurlijk kunnen jonge fans zich de gloriedagen van de jaren zeventig en tachtig niet meer herinneren en het boegbeeld Johan Cruyff verdwijnt langzaam maar zeker uit hun geheugen.

In het meer recente verleden ging het echter niet zo soepel. Na geweldige prestaties op het WK in 2010 en 2014 en het uitgroeien van de spelers tot ware helden, volgde al snel desillusie. In 2016 slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren voor het EK en in 2018 waren ze slechts toeschouwers op het WK in Rusland.

De hoop in de beste voetballers van het land werd ernstig beschaamd en vooral de jonge en belangrijke fans van het Nederlandse voetbal verloren hun interesse in hun nationale team. Na de vijfde plaats op het WK 2022 in Qatar slaagde het team erin om de zaken net op tijd om te draaien voor het EK 2024 in Duitsland.

Het team is jong, ambitieus en toonde echte vechtlust in de groepswedstrijden tegen Polen en Frankrijk. Nederland werd al beschouwd als de geheime favorieten voor de titel en het team lijkt echt in deze grote voetsporen te treden. Succes op Euro 2024 kan de voetbalhype in het hele land nieuw leven inblazen. Vooral de kleine amateurclubs zullen profiteren van het enthousiasme. Er zullen meer spelers en jonge talenten komen die in de voetsporen van hun grote rolmodellen willen treden.

Gebrek aan Sportfaciliteiten en Financiële Problemen

Om de bal op amateurniveau te laten rollen, is natuurlijk ook de nodige infrastructuur nodig. Hoewel er talloze voetbalvelden in Nederland zijn, moeten steeds meer clubs samenwerkingsverbanden aangaan of velden delen. De reden hiervoor zijn vaak de hoge onderhoudskosten van de faciliteiten.

Op het veld moet het gras worden gemaaid, de kleedkamers schoongemaakt en de kantine gerund om spelers en supporters een passende ervaring te bieden. Op amateur- en jeugdniveau komt het geld echter meestal van donaties van buurtbewoners.

Natuurlijk hebben de leden ook een overeenkomstige verantwoordelijkheid om de club financieel en in tijd te ondersteunen. Bijna geen enkel amateurteam kan zich immers extern personeel veroorloven. Maar omdat het aantal leden de afgelopen jaren voortdurend is gedaald, hebben veel clubs te maken met een financieel knelpunt.

Maar dankzij de hausse van het EK en de sterke prestaties van het Nederlands elftal zou dit binnenkort wel eens kunnen veranderen. Als de fans in voetbalkoorts zijn, willen ze natuurlijk meer. Ze gaan niet alleen naar de topwedstrijden in de Eredivisie, maar ook naar het voetbalveld in hun eigen dorp. De entreegelden zullen op hun beurt weer geld in het laatje brengen bij de amateurclubs, wat zal leiden tot meer sportieve armslag.

Kan Nederland het EK Winnen?

Als de euforische fans hun zin krijgen, is een grote coup mogelijk bij Euro 2024. Na de sterke prestaties in de eerste paar wedstrijden zijn veel Nederlanders er zeker van dat hun team voor het eerst sinds 1988 een titel kan pakken.

Maar ons buurland heeft op het WK 2006 al bewezen dat er niet altijd een grote overwinning nodig is om de voetbaleuforie in een land te doen ontwaken. Hoewel Duitsland in de halve finale werd uitgeschakeld, zorgde de vechtlust van het team voor enorm enthousiasme in het hele land.

In 2024 zou het in Nederland wel eens net zo kunnen gaan. Na een lange droge periode zonder echt succes zouden veel fans tevreden zijn als het team alles zou geven om hun land naar succes te leiden. De wil telt vaak zwaarder dan het resultaat.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2024
Redactie Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 04 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Redactie Editiepajot | 26 apr 2024
Redactie Editiepajot | 09 apr 2024
Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Redactie Editiepajot | 22 jan 2024
Redactie Editiepajot | 13 nov 2023

archief