Wat te doen bij ongedierte in huis?

C21

Wat te doen bij ongedierte in huis?

House-mouse-9158530_1920
 

Niemand zit te wachten op ongewenste huisgenoten zoals ratten, muizen of wespen. Toch duiken ze soms ineens op en dan? Meteen met gif strooien is niet altijd de beste oplossing. Dat is vaak ongezond voor jou én voor het milieu. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om van die beestjes af te komen, zonder meteen de hele straat onder rook te zetten. Zo kun je het beste een ongediertebestrijder inschakelen die je kan helpen bij dit probleem.

Ratten en muizen

Heb je ze horen trippelen boven het plafond of liggen er ineens keutels in de kelder? Dan heb je waarschijnlijk te maken met muizen of ratten. Begin simpel: haal alles weg wat ze lekker vinden. Sluit voedsel goed af, ruim kruimels op en dicht alle gaten en kieren waar ze naar binnen kunnen glippen. Denk je dat ze van buiten komen, bijvoorbeeld via een waterloop of vuilnis langs de straat? Dan kun je het best even je gemeente of de beheerder van die waterloop contacteren. Voor meer handige tips kun je ook terecht op websites zoals gezondleven.be of zonderisgezonder.be, waar je stap voor stap leert hoe je ze op een slimme en diervriendelijke manier kunt aanpakken.

Wespen, bijen of hommels

Een wespennest achter in de tuin is misschien wat spannend, maar vaak kun je het gewoon laten zitten. Wespen eten namelijk muggen en helpen bloemen te bestuiven. Zit het nest echt vervelend dicht bij je huis of op zolder? Dan kan de brandweer je helpen om het te verwijderen. En als het om bijen of hommels gaat, schakel dan een imker in. Die weet precies hoe hij de zwerm veilig kan verplaatsen. Liever zelf niets doen? Groot gelijk, zeker als je allergisch bent of gewoon geen fan bent van zoemende beesten.

Eikenprocessierups

Zie je die harige rupsen in je tuin of langs een fietspad? Niet aankomen! De brandhaartjes kunnen flinke jeuk en irritatie veroorzaken. Als ze op openbaar terrein zitten, geef dan een seintje aan je gemeente. Gaat het om je eigen tuin, dan kun je beter een professionele aannemer inschakelen. Veel gemeenten hebben een lijst met betrouwbare adressen. Zelf prutsen is geen goed idee – dit is echt iets voor mensen met de juiste bescherming en ervaring.

Zwerfkatten en andere dieren

Zwerfkatten kunnen ook voor overlast zorgen. Je mag ze niet zelf vangen of wegbrengen, want misschien zijn ze helemaal niet “zwerverig”, maar gewoon van iemand. De gemeente moet een zwerfkattenplan hebben en zorgt voor diervriendelijke oplossingen zoals sterilisatie en opvang. Zie je dus steeds dezelfde kat zonder baasje rondlopen? Meld het even bij je gemeente. En laat je hart niet te snel smelten zonder te checken of het dier niet gewoon een thuis heeft.

Nog meer kriebelbeesten?

Last van kakkerlakken, bedwantsen, zilvervisjes, vlooien of motten? Ook daar zijn handige tips voor te vinden op gezondleven.be of zonderisgezonder.be. En meestal geldt: voorkomen is makkelijker dan bestrijden. Een schoon huis, goed afgesloten etenswaren en een beetje opletten met wat je binnenhaalt (ja, ook in tweedehands meubels) doen vaak al wonderen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2025
Redactie Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 26 mei 2025
Redactie Editiepajot | 24 apr 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Redactie Editiepajot | 17 apr 2025
Redactie Editiepajot | 17 apr 2025
Redactie Editiepajot | 17 apr 2025
Redactie Editiepajot | 17 apr 2025
Redactie Editiepajot | 17 apr 2025
Redactie Editiepajot | 05 apr 2025

archief