HALLE - Theo en Trinette nemen afscheid van hun Gilles in…Peking

HALLE - Theo en Trinette nemen afscheid van hun Gilles in…Peking

Editiepajot_halle_theo_1_gr_foto_olaf
Foto's © Olaf en Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_theo_1_kl__foto_olaf
Foto © Olaf
Editiepajot_halle_theo_2_kl__foto_olaf
Foto © Olaf
Editiepajot_halle_theo_2_gr_foto_olaf
Foto © Felix Merckx
 

Gilles van Sint-Rochus voor de vierde keer naar China
22 jaar hebben Theo Segers en zijn vrouw Trinette alles gegeven voor de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus Zij vinden dat het nu tijd is om afscheid te nemen en dat doen zij op een waardige wijze in …Peking. Op 16 september vertrekken zij voor de laatste keer met 24 Gilles naar daar.

De Gilles en Paysannes van Sint-Rochus worden voor de vierde keer uitgenodigd naar Peking voor het internationaal Folklorefestival. Zij verblijven in Peking van 16 tot 21 september.
 
De apotheose zal zeker de folklorisiische stoet die zij zullen opluisteren als enige Belgische groep in het olympische stadion van Peking.
 
Hoe is dat allemaal begonnen,
Theo Segers: “Het was midden de stoet hier in Halle dat een persoon uit Ukkel naar mij kwam afgestapt met de vraag of wij in China wilden optreden. Ik hield de boot echter af omdat ik ooit gezegd had dat ik nooit zou vliegen. Mijn Gilles toen dachten er echter anders over”.
 
In Peking gaan de Gilles niet alleen optreden in het olympische stadion maar ook op allerlei andere feesten in de stad. In totaal zullen zij er driemaal optreden in hun kostuum van Gille en enkele keren in het kostuum van boer.
 
Een Gille moet zeker appelsienen gooien en dat is ook een gans verhaal.
Theo: “Wij hebben 1.000 kg in China besteld. Daar zijn ze zeer duur. Zij kosten er 1 euro de kilo. Met carnaval in Halle betalen we de helft voor onze appelsienen. De Chinezen zelf kunnen met hun kleine wedde geen appelsienen kopen.. Zij doen er alles voor om één appelsien te kunnen grijpen. In 2002 is het zelfs bijna slecht afgelopen. De toeschouwers die achteraan in de rij stonden, duwden zo hevig dat de voorste rijen tegen de grond gingen. De politie heeft daar dan alles afgelast en ons zelf moeten ontzetten”.
 
Naast de optredens zal er ook nog tijd zijn om verschillende plaatsen te bezoeken.
 
HOEDEN
Dit jaar worden er maar 5 hoeden meegenomen en dat heeft ook zijn reden.
Theo: “In 2000 hebben we daar veel problemen gehad. Wij hebben het vliegtuig er drie uur doen wachten om toch onze hoeden mee te krijgen. Helaas zijn zij daar moeten blijven omdat de dozen waarin ze staken te groot waren. Uiteindelijk zijn ze toch in België geraakt. Passagiers die van Peking naar Brussel reisden brachten bij hun reis één of twee hoeden mee die ik dan telkens naar Zaventem moest gaan halen. Vergeet niet dat één hoed meer dan 3.000 euro kost”.
 
De reis zelf is kostelijk. De vliegreis kost per persoon 1.390 euro. Komt daar dan nog bij dat het kostuum moet gehuurd worden, de transportkosten voor de hoeden en de appelsienen die moeten betaald worden. De deelnemers moeten echter alleen maar de reis betalen. De rest wordt betaald door de clubkas.
 
AFSCHEID
Na 22 jaar nemen ze afscheid van de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus. Beiden zeggen dat ze het niet meer aankunnen. Volgend jaar met carnaval trekken zij zelfs weg uit Halle.
 
Naast Gille had Theo nog een andere hobby en dat is de motorcross. Zelf heeft hij 25 jaar gereden en nu is hij nog elk weekend op de crossen te vinden om er allerlei spullen te verkopen.
 
Voor zijn pensioen heeft Theo zich zelf een mooi cadeau gedaan. Hij kocht  immers een Harley Davidson, waarmee hij nu toertjes met zijn Trinette gaat maken.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2010
Felix Merckx
Olaf en Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Felix Merckx | 21 sep 2017
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Olaf Feldberg | 20 sep 2017
Emile Devogeleer | 20 sep 2017
Elsie De Greef | 19 sep 2017
Felix Merckx | 19 sep 2017
Emile Devogeleer | 18 sep 2017

archief